BAE’den Ramazan küresel bağış kampanyası: 1 milyar öğün

Cumartesi günü (2 Nisan) itibariyle Ramazan ayının başlaması ile eş zamanlı olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından “Bir Milyar Öğün” adıyla bir insani yardım kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın, dünyadaki açlığın ortadan kaldırılması hedefi de dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler’nin (BM) 2030 yılı için belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, dünya çapında 50 ülkedeki yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine bir milyara yakın gıda desteği sağlamayı amaçlayan ‘Bir Milyar Öğün’ kampanyasını başlattı.

Al Maktum, kampanya hakkında “Allah’ın izniyle, dünya çapında 50 ülkede gıda sağlamak ve açlıkla mücadele etmek için düzenlenen en büyük kampanya olan ‘Bir Milyar Öğün’ bugün başlıyor. Zira Ramazan, her gün aç uyuyan 800 milyon insanın yaşadığı sıkıntıları hissettiğimiz oruç ayıdır” dedi.

Şeyh Muhammed bin Raşid “Açlık ve gıda güvenliği nedeniyle gerçek bir insani kriz var, Bir Milyar Öğün kampanyasının sloganı ‘Komşusu açken, tok yatan bizden değildir’ olarak belirlendi. BAE’den dünyaya bir milyar insani mesajımız var. Hedefimiz dünyanın en asil halkı olmaktır” ifadelerini sözlerine ekledi.

Girişim, BAE merkezli ve uluslararası kurumlar, heyetler, şirketler, iş insanlarından hayırseverleri bağış yapmaya teşvik ediyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, 10 Mart’ta yaptığı açıklamada, son iki yılda 100 Milyon Öğün ve 10 Milyon Öğün kampanyalarının yoksullar ve ihtiyaç sahipleri için gıda güvenliği ağının sağlanmasına katkıda bulunmadaki başarısının ardından, BAE’nin dünyaya karşı ahlaki bir sorumluluk ve insani yükümlülüğü olarak Bir Milyar Öğün kampanyasının başlatılacağını duyurmuştu.

Şeyh Muhammed bin Raşid Küresel Girişimler Vakfı (MBRGI) Genel Sekreteri Muhammed el-Karkavi, BAE’nin dünya genelinde insanların yaşam kalitesini iyileştirme, insanların onurunu koruma ve en çok yardıma ihtiyaç duyan toplumlardaki acıları hafifletme taahhüdüne istinaden, insani mesajını küresel olarak güçlendirmeye devam ettiğini belirtti.

Karkavi, Bir Milyar Öğün gibi insani yardım girişimlerinin, BAE’nin insani krizlere karşı mücadele edilmesi ve üstesinden gelinmesi için uluslararası çabalara etkili bir şekilde katkıda sağlayan konumunu güçlendireceğini söyledi. Aynı zamanda ülkesinin, bölgede ve dünya genelinde çeşitli düzeylerde insani krizlere yönelik çözümlere tam destek sağlama konusundaki kararlılığını da dile getirdi.

Muhammed el-Karkavi, yardımlaşmanın BAE’nin ulusal kültürü olduğunu, cömertliğin BAE halkının, liderliğin ve insanların bir özelliği olduğunu ve yardım ellerinin ülke içinde ve dışında iyiliklerle uzatıldığını sözlerine ekledi. Hayırsever kurum ve bireylere, yardım hedeflerine ve insani hedeflerine ulaşmak için Bir Milyar Öğün kampanyasına katkıda bulunma çağrısında bulundu.

Bir Milyar Öğün kampanyası tüm birey ve kurumların yardım çalışmalarına katılımına kapı aralıyor. Nihai hedeflere ulaşıncaya kadar her türlü katılım ve bağış imkanının açık kalmasını sağlayarak, en çok ihtiyacı olanları ve yetersiz beslenmeden mustarip olanları desteklemek üzere sürdürülebilir bir seçenek sunuyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid Küresel Girişimler Vakfı’nın organize ettiği Bir Milyar Öğün kampanyası, en iyi sadakanın yemek yedirmek olduğunu vurgulayan mübarek Ramazan ayı ruhu çerçevesinde, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine her türlü gıda desteğini sağlayarak dünyadaki en şiddetli ihtiyaç sahibi gruplarına destek olmayı amaçlıyor.

Bir Milyar Öğün girişimi, geçtiğimiz yıl Ramazan ayında gerçekleştirilen 100 Milyon Öğün kampanyasının beklentileri aşan başarısından faydalanıyor. 100 Milyon Öğün kampanyasında, belirlenen hedefler aşılmış, tamamı dünyanın çeşitli ülkelerinde dağıtılan 220 milyon öğün sağlamak için yeterli miktarda bağış toplanmıştı. Bir Milyar Öğün girişimiyle, dünyanın ihtiyaç sahibi olan birçok bölgesinde, başta çocuklar, mülteciler, yerinden edilmiş kişiler, afet ve kriz mağdurları olmak üzere zayıf gruplarda, açlık ve yetersiz beslenme ile mücadeleye katkıda bulunmak için toplam öğün sayısının bir milyar öğüne tamamlanması için çalışmalar yürütülecek. Bir Milyar Öğün girişimi kapsamında, dünya çapında 50 ülkede, önceki kampanyaya kıyasla 780 milyon ek öğün sağlanması ve dağıtılması için bağış toplanması bekleniyor.

Şarkul Avsat