İranlı kadınlar sinema sektöründe uğradıkları şiddeti kınadı

İran sinemasında çalışan ünlü aktörlerin de yer aldığı yüzlerce kadın, sektördeki ‘sistematik şiddeti’ kınadıkları bir bildiri imzaladı.

İranlı aktörler, yönetmenler ve işçiler ‘işyerinde her türlü şiddet ve tacizi’ kınadıkları bir bildiri yayınladı. İran resmi haber ajansı IRNA tarafından yayınlanan ve ünlü isimlerin yer aldığı bildiride ‘İran sinemasındaki cinsiyet eşitsizliği ve sektörde gösterilen sistematik şiddet’ eleştirildi. İmza atanlar, faillerin yargı tarafından cezalandırılmasını ve eylemlerine son verilmesini talep etti.

Bildiride sinema sektöründe çalışan kadınların meslekleri ile ilişkili olarak hakaret, haraç ve tacize maruz kaldığı belirtildi. Bildiride “İran sinemasında güce ve şöhrete sahip olan herkes, konumunu kadınları korkutmak, tehdit etmek, aşağılamak ve kadınlara saldırmak için kullanıyor” ifadeleri kullanıldı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) göre, İran Yargı Erki İnsan Hakları Komitesi Sekreteri Kazım Garipabad yaptığı açıklamada kadınları özellikle sinema alanı dahil olmak üzere sanatsal faaliyetlerde desteklenmesinin gerekli olduğunu çünkü kadınların daha savunmasız olduğunu belirtti.

Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen en büyük film festivalleri, yarışmaları ve gösterimlerinde İran filmleri büyük ilgi topluyor ve prestijli ödüller kazanıyor.

Şarkul Avsat