Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ile birlikte. (Suudi Arabistan haber ajansı)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ve konsey üyeleri ile görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ve konsey üyeleri ile Riyad’da bir araya geldi.

Suudi Arabistan’ın Yemen’de kurulan Başkanlık Konseyi’ne desteğini vurgulayan Prens Muhammed bin Selman, konseyin kuruluşunun Yemen’de ‘savaşı sonlandıran’ yeni bir sayfa açılmasına ve barışın tesis edilmesine katkı sağlamasını umduğunu ifade etti. Kardeş ülke Yemen’in kalkınmasını, güvenlik ve istikrara kavuşmasını son derece önemsediklerini belirten Veliaht Prens, Başkanlık Konseyi’nin kurulmasının, herkeste iyimser bir hava yarattığını ve Suudi Arabistan’ın Yemen’de istikrarın sağlanması için yoğun çaba göstermekte kararlı olduğunu kaydetti.

Toplantıya, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid bin Selman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Güvenlik Konseyi Başkanı Abdulaziz el-Huveyrini, Genel İstihbarat Başkanı Halid el-Humeydan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Müsteşarı Musaid el-Ayban ve Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de katıldı.

Öte yandan, Arap ülkeleri, uluslararası örgüt ve kurumlar, Yemen’de geçiş sürecinin tamamlanması için Başkanlık Konseyi oluşturulmasını memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi, anayasaya uygun bir şekilde tüm yetkilerini Başkanlık Konseyi’ne devretmesi dolayısıyla tebrik etti ve bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Körfez Girişimi’nin ve Suudi Arabistan’ın, Yemen’de barış ve istikrarın sağlanmasını önemsediği, kardeş ülke Yemen halkı için barış, kalkınma ve huzurun sağlanması için, Yemenli taraflar arasında kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması yönündeki diyalogu desteklediği vurgulandı. Suudi Arabistan’ın, Yemen Başkanlık Konseyi’nin ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik görevlerini yerine getirebilmesi için gerekli desteği sergileyeceği kaydedildi. Suudi Arabistan, Yemen Başkanlık Konseyi’ni, Yemen’i barış ve kalkınmaya taşıyacak nihai ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için Birleşmiş Milletler gözetiminde Husilerle müzakere yapmaya davet etti.

Suudi Arabistan Krallığı’nın, bu bağlamda, Yemen ekonomisine 3 milyar dolarlık acil destek sağlama kararı aldığı belirtildi.

Bu yardımın dağılımının şu şekilde yapılacağı ifade edildi:

1- Suudi Arabistan Krallığı ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) eşit miktarlarda, Yemen Merkez Bankası’na iki milyar dolar sağlayacak.

2- Suudi Arabistan, Yemen’e, Petrol Türevleri Alım Destek Fonu için 600 milyon dolar ve kalkınma projelerinde kullanılmak üzere 400 milyon dolar hibe edecek.

Krallık ayrıca, Yemen halkının acılarını hafifletmek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı için ilan edilen insani müdahale planının finansmanı için 300 milyon dolar sağladı. Krallık, Yemen ekonomisinin desteklenmesi ve gerekli finansal kaynakların oluşturulması için uluslararası konferans çağrısında bulundu.

Mısır’dan destek

Mısır Dışişleri Bakanlığı da Başkanlık Konseyi oluşturulması kararını memnuniyetle karşıladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mısır, son derece olumlu bir gelişmeye işaret eden bu adımı memnuniyetle karşılamaktadır. Bu adımın, Kardeş ülke Yemen’de geçiş sürecinin tamamlanması, güven ve istikrarının sağlanmasına katkı sağlayacağını umuyoruz. Yemenlilerin kendi aralarında geliştirdikleri diyalogu tamamıyla destekliyoruz” denildi.

Ürdün: Barış için tüm çabaları destekliyoruz

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heysem Ebu Ful, ülkesinin Yemen krizinin çözülmesi ve bu ülkede barış ve istikrarın sağlanması için sergilenen tüm çabaları desteklediğini ve Yemenlilerin kendi aralarında gerçekleştirdiği müzakereleri önemsediğini belirtti. Yemen halkının acılarının sonlandırılması için, Körfez Girişimi’nin ve Yemenlilerin kapsamlı ulusal diyalogunun muhtemel sonuçlarına dair iyimser olduklarını ifade etti.

Rusya, Başkanlık Konseyi kurulmasını memnuniyetle karşıladı

Rusya da Yemen’de Başkanlık Konseyi kurulmasını memnuniyetle karşıladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Moskova, Yemen’de farklı politik ve sosyal güçlerin çeşitli temsilcilerini içeren kapsamlı yeni bir otoritenin kurulmasını memnuniyetle karşılıyor. Başkanlık Konseyi üyelerinin, dost ülke Yemen’deki durumu istikrara kavuşturmak ve barışı tesis etmek yönünde ellerinden gelen her şeyi yapacağını umuyoruz. Yemen halkı için bu son derece önemli girişim, Suudi Arabistan Krallığı ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Yemen Cumhuriyeti’ndeki askeri ve siyasi krizi çözmeye yönelik siyasi ve diplomatik çabalarının bir sonucudur” ifadeleri kullanıldı.

Cibuti, Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti

Cibuti ise Riyad’daki Büyükelçisi Diyaeddin Said Bamahrama aracılığıyla, yeni oluşturulan Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti. Bamahrama, kardeş Yemen halkının refaha kavuşması ve barış içinde yaşaması için, oluşturulan konseyin başarılı olmasını dilediklerini ve konseyi desteklediklerini belirtti.

Bahreyn, Hadi’yi tebrik etti

Bahreyn Krallığı, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi’yi, görev ve yetkilerini yeni oluşturulan Başkanlık Konseyi’ne devretmesi dolayısıyla tebrik etti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, Manama’nın Yemen Başkanlık Konseyi’ne tam destek sağlayacağını teyit etti. Yemen krizinin sonlandırılması ve halkın barış ve istikrara kavuşması için Bahreyn’in üzerine düşen görevleri titizlikle yerine getireceği kaydedildi.

Kuveyt, Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kuveyt’in, kardeş ülke Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması için sağlam bir duruş sergilediği ve Yemen’de istikrarın sağlanması için bu duruşu sergilemeye devam edeceği belirtildi. Başkanlık Konseyi’ni ‘barış, istikrar ve kalkınma’ hedeflerine ulaşması ve rolünü pekiştirmesi noktasında destekledikleri ifade edildi.

Körfez İşbirliği Konseyi

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin anayasaya uygun bir şekilde Başkanlık Konseyi oluşturma kararını memnuniyetle karşıladı. KİK’in yeni oluşturulan konseyi tüm gücüyle desteklediğini, kardeş Yemen halkının barış ve huzura kavuşması hedefiyle atılan tüm adımlara sınırsız destek verdiğini belirtti. Hacraf, Konsey başkanı Reşad Muhammed el-Uleymi ve konsey üyelerine, yeni ulusal görevlerinde başarı diledi. Yemen’in içinden geçtiği bu kritik süreçte, kardeş Yemen halkına hizmet etmek için ulusal sorumluluklarını yerine getirmelerine övgüde bulundu.

Arap Birliği

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt Kahire’de yaptığı açıklamada, Yemen Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti. Ebu Gayt, Yemen meşruiyetinin bir simgesi olarak yeni oluşturulan konseyin, barışın tesis edilmesi yönünde başarılı olmasını umduğunu belirtti.

Ebu Gayt, Yemenli tarafları mevcut ateşkesi korumaya ve ülkede istikrarın sağlanması için ciddi ve kapsamlı müzakerelere iştirak etmeye davet etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da Yemen’de Başkanlık Konseyi’nin oluşturulmasını memnuniyetle karşıladı. Hüseyin Taha, bu duyurunun, Yemen’deki çatışmanın sonlandırılmasına ve Yemenli tarafların ‘kapsamlı bir siyasi çözüme varmasına’ katkı sağlamasını umduğunu belirtti. Yemen’de barış ve istikrarın sağlanmasını dilediklerini ifade etti. İİT Genel Sekreteri Hüseyin Taha ayrıca, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen ekonomisine 3 milyarlık acil destek sağlama girişimini de takdir etti. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Körfez Girişimi, ulusal diyalog ve BM Güvenlik Konseyi kararları dahil olmak üzere, Yemen krizinde, kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için gösterilen çabalara verdiği desteği yineledi.

Arap Parlamentosu

Öte yandan Arap Parlamentosu da Yemen Başkanlık Konseyi’ni desteklediğini duyurdu. Arap Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada, konseyin kurulmasının yeni bir aşamaya işaret ettiği ve konseyin, Yemen’de ‘güvenlik ve istikrarın’ sağlanmasına ve kapsamlı bir siyasi çözümün gerçekleşmesine katkı sunmasını umdukları ifade edildi.

Şarkul Avsat