Suudi Arabistan BM Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığı’na seçildi

Suudi Arabistan, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu Uluslararası İlişkiler Direktörü Mühendis Mansur el-Kurayşi tarafından temsil edilen Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne bağlı Kalkınma için Bilim ve Teknoloji Komisyonu’nun (CSTD) 25. Dönem Başkanlığı’na seçildi. Dönem Başkanlığı, 28 Mart – 1 Nisan 2022 tarihleri arasında Cenevre’deki BM merkezinde yapılan oturumda belirlendi.

Suudi Arabistan’ın bu başarısı, uluslararası kuruluşlardaki etkin rolünü yansıtıyor. Başarı Suudi Arabistan’ın uluslararası sorunlarla başa çıkma konusundaki birikimini ve uzmanlığını gösteriyor. Ülke, kaynaklarını uluslararası toplum için kullanarak gelişmekte olan ülkeler için dijital altyapıyı geliştirmeye etkin katkıları ile öne çıkıyor. Ayrıca söz konusu başarı Suudi Arabistan’ın bölgesel düzeyde iletişim ve bilgi teknolojileri sektöründeki girişimciliğini ve piyasa değeri açısından G20 ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldığını gösteriyor.

Oturum, hükümetler, özel sektör, sivil toplum, akademi, bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan çok sayıda üst düzey yetkilinin katılımıyla gerçekleştirildi. Pandemi sonrası dünyada sürdürülebilir kentsel gelişim için bilim, teknoloji ve inovasyonun tartışıldığı oturumda, katılımcılar bilim ve teknolojiden yararlanarak başta dördüncü sanayi devrimi (endüstri 4.0) olmak üzere birçok konuyu gözden geçirdiler. Aynı zamanda, Bilgi Toplumu Dünya Zirvesi’nin sonuçlarının uygulanmasında kaydedilen ilerleme ve bu sonuçların bölgesel ve uluslararası düzeylerde takibi de gözden geçirildi.

43 üye devleti bulunan komisyon, 1992 yılında BM Genel Kuruluna, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyine, bilim, teknoloji ve bunların gelişmekte olan ülkelerdeki gelişmelere ve gelişen politikalara olan etkilerine ilişkin tavsiyelerde bulunmak amacıyla kuruldu. Komisyonun görevleri arasında, Bilgi Toplumuna İlişkin Dünya Zirvesi’nin sonuçlarının uygulamalarını periyodik olarak takip etme sorumluluğuna ek olarak, BM sistemi içinde bu konulara tavsiye ve kılavuzlar hazırlamak yer alıyor.

Komisyonun 1992’deki kuruluşundan bu yana Suudi Arabistan’ın ilk kez komisyona başkanlık etmesi, Suudi Arabistan’ın bölgesel ve uluslararası liderlik statüsünü daha da artıracak.

Şarkul Avsat