Putin, Ukrayna’daki savaşta ‘soylu hedeflere’ sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı ve Batı’yı çatışmayı körüklemekle suçladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’yı Ukrayna’daki çatışmayı körüklemekle ve “Rusya ile son Ukraynalıya varıncaya kadar savaşmak” üzere çalışmakla suçladı. Putin, “soylu” olarak nitelendirdiği hedeflere ulaşmak için komşu ülkede askeri operasyonları sürdürme konusundaki kararlılığını yineledi. Ayrıca Moskova, Batı’nın ‘Ukrayna’da savaş suçları işlediği yönündeki suçlamaları’ karşısında Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde harekete geçti.

Putin, ülkenin uzak doğusundaki Vostoçni Uzay Üssü’nü ziyareti sırasında, Ukrayna’daki Rus askeri operasyonunun görevlerini ve hedeflerini hiç şüphesiz gerçekleştireceğini vurgulayarak, Rusya’nın Ukrayna’daki Rus karşıtı güçlerle çatışmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ayrıca Ukrayna’daki Rus operasyonlarının hedeflerini “tamamen anlaşılabilir ve soylu hedefler” diye nitelendiren Putin, “asıl hedefin” bağımsızlığını tanıdıkları Donbass bölgesi sakinlerine yardım etmek olduğunu ekledi. Putin sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu yapmak zorundaydık. Çünkü Batı’dan cesaret alan Kiev yetkilileri, Minsk Anlaşması’nı uygulamayı ve Donbass sorununa barışçıl bir çözüm bulmayı reddettiler. Ukrayna, Rusya karşıtı bir üs haline geldi. Uzun süredir var olan milliyetçilik ve Neo-Nazizm büyümeye başladı.”

Rusya Devlet Başkanı, ordusunun Ukrayna’daki performansını övdüğü açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün subaylarımız, Ukrayna’nın Donbass kentinde özel askeri operasyona katılarak buradaki iki halka yardım ediyorlar. Cesur, profesyonel ve etkili bir şekilde hareket eden subaylarımız, benzersiz özelliklere sahip en yeni silahları kullanıyorlar. Askeri harekatın gidişatı hakkındaki farklı görüşleri takip ediyorum. Rus ordusu hızlı bir şekilde ilerleyebilirdi, ancak sivil kayıpları önlemek için temkinli davrandı. Daha hızlı da ilerleyebilirdik. Ancak bu, askeri operasyonların yoğunlaştırılması anlamına geliyor ki bu da maalesef can kayıplarının artmasına yol açardı.”

Putin, Rus ordusunun büyük şehirlerin kontrolünü bırakmasına yol açan zorluklarla karşılaştığı yönündeki iddiaları yalanladı. Ukrayna’nın belirli bölgelerindeki askeri operasyonların, sadece Ukrayna güçlerinin Donbass’a ilerlemesini durdurma ve askeri altyapıya darbe indirme amaçlı olduğunu söyledi.

Putin, Batı’yı savaşı körüklemekle suçladı ve ‘ABD’nin Rusya ile son Ukraynalı kalıncaya kadar savaşmaya hazır olduğunu’ söyleyenlerle aynı fikirde olduğunu belirtti. Rusya’nın savaş suçları işlediği yönündeki suçlamalara da değinen Putin, “Buça’da sivillerin öldüğüne ilişkin raporlar, Suriye’de Beşşar Esed hükümetinin kimyasal silah kullanıldığıyla ilgili haberler gibi yanlıştır” ifadelerini kullandı. Ayrıca Buça’yla ilgili olarak şunları söyledi:

“Batı ülkelerindeki mevkidaşlarımla sıkı sık görüştüm. Buça şehrinin adını telaffuz ettiklerinde onlara soruyorum: Hiç Rakka’yı ziyaret ettiniz mi? Bu Suriye kentinin ne kadar temiz olduğunu gördünüz mü? Amerikan uçakları tarafından vurulmuş cesetler aylar boyunca dağılmış ve çürümüş bir şekilde yerde kaldı. Bu, kimsenin umurunda olmadı. Suriye’de böyle sessizlik görülmedi. Esed hükümetinin kimyasal silah kullandığını fotoğrafladılar, ancak hepsinin sahte olduğu ortaya çıktı. Bugün Buça’da da benzer bir durum var.”

Açıklamasında Batı yaptırımlarının yansımalarına da değinen Putin, “Rus ekonomisi kesinlikle yeni gerçekliğe uyum sağlayacak. Bu kaçınılmazdır. Çünkü mevcut dünya daha karmaşık halde ve hiçbir ülke hegemonyasını sürdüremeyecek” dedi.

Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ortaya çıkan tek kutuplu dünyanın artık sonuna gelindiğini belirttiği açıklamasında, şu an asıl meselenin Donbass ve Ukrayna’da yaşanan trajik olaylar değil, asıl önemli olanın Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraki tek kutuplu dünya düzeninin bozulması olduğunu söyledi.

Lukaşenko Putin görüşmesi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus mevkidaşı ile dün (Salı) 3 saat süren görüşmeleri sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunu başlatmayı geciktirmesi halinde topraklarının “ölümcül” bir darbe alacağını dile getirdi. Russia Today’in haberine göre Putin, Lukaşenko’ya Ukrayna’daki “özel askeri operasyonun” sonuçları ve Kiev hükümetiyle müzakerelerin gidişatı hakkında bilgi verdi.

Lukaşenko, “Rusya askerî harekâtında biraz geç kalmış olsaydı, topraklarına ölümcül bir darbe vurulacaktı” sözlerini sarf ettiği açıklamasında, Londra’yı “Buça provokasyonun arkasında yer almakla” suçladı. Ayrıca burada yaşananların bir ‘İngiliz özel operasyonu’ olduğunu belirterek, Minsk’in soruşturmalar için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklaması

Bu arada, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’daki temel amacının “son Ukraynalıya varıncaya kadar vekalet savaşını sürdürmek” olduğunu vurguladığı bir açıklamada bulundu. Siyasi çözüm ihtiyacı veya müzakereleri destekleme gibi cümlelerin AB sözlüğünden çıktığının ifade edildiği açıklamada, “Josep Borrell’in Ukrayna ile ilgili açıklamasının, Avrupa Birliği’nin barışı koruma ideallerini terk ettiğini doğruladığı” kaydedildi. Açıklamada şu sözler yer aldı:

“Borrell’in Ukrayna ziyaretinin ardından sosyal medyada bu savaşın savaş alanında çözüleceği yönündeki açıklaması, Avrupa Birliği’nin, bir zamanlar Avrupalıların savunduğu barışı koruma ideallerinden vazgeçtiğini açıkça gösteriyor. Avrupa’da yeni bir savaşın yaşanmaması için çaba sarf edenler, şimdi Kiev’e askeri yardım hacmini 1,5 milyar euroya çıkarma sözü veriyorlar.”

Moskova, Ukrayna’daki savaş suçları ithamları karşısında Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde harekete geçti ve Kiev’in hazırladığı uydurma bilgilere ilişkin verilerin BM’ye teslim edildiğini açıkladı.

Rusya’nın BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dimitri Polyanksi, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler’e, Kiev’in hazırladığı provokasyonlar hakkında bilgi verdik. Provokasyonlar arasında Kiev yakınlarındaki Rakovka’da toplu mezarların bulunduğu iddiası da yer almaktadır. Batılı medya kuruluşlarından bir dizi muhabir, Ukrayna kuvvetleri tarafından hazırlanan provokasyonu fotoğraflamak için Kremenaya şehrine geldi. Bu iddialarda Rus ordusunun hastaları taşıyan ambulansları bombaladığı söyleniyor.”

Öte taraftan Fransız Haber Ajansı AFP’nin haberine göre Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Başkan Putin’in “Ukrayna’nın tutumlarının ‘heterojenliğinin’ görüşmelerde sorunlar çıkardığı” yönündeki sözlerinin ardından, Moskova ile bir barış anlaşmasına varmak üzere müzakerelerde bulunmanın zor olduğunu söyledi. Ayrıca Rus tarafının, müzakereler süreci üzerinde geleneksel baskı kurma yöntemlerini sürdürdüğünü vurguladı.

Şarkul Avsat