Suudi Arabistan’da somut olmayan kültürel mirasa ilişkin anket yapıldı

Suudi Arabistan Kültürel Miras Kurumu, kültürel mirasın korunmasına ilişkin 2003 sözleşmesi kapsamında, periyodik olarak hazırlanan raporlarda UNESCO ile birlikte Suudi Arabistan’daki tüm somut olmayan kültür mirası hakkında bilgi toplamak için bir anket düzenledi.

Anket iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm somut olmayan kültürel mirası korumaya yönelik tüm ulusal çabaların bir araya getirilmesini, ikincisi de daha önce UNESCO tarafından listeye kaydedilmiş olan El-Arda En-Necdiye, (Suudi folkloru) Meclis, Kahve, Şahin ve Zurna gibi kültürel öğeleri korumak için gösterilen ulusal çabaları çerçevelendirmeyi amaçlıyor.

Komisyon söz konusu anket aracılığıyla Suudi Arabistan’daki somut olmayan mirası koruma çabalarının genel durumunu, bu hususta ilgili tüm makamlar ve paydaşlar tarafından yürütülen çabaların araştırılmasına ilaveten ulusal düzeyde izlenen prosedürleri uygulamayı ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ni uygulamakla ilgilenen kurumların, derneklerin ve bireylerin çabalarının ortaya konulmasını amaçlıyor.

UNESCO 2003 yılında, insanlar arasında yakınlaşma ile fikir alışverişi ve anlayışı sağlamak amacıyla somut olmayan kültürel mirası korumak adına ilk uluslararası sözleşmeyi kabul etmişti. Suudi Arabistan da bu anlaşmayı 2008 yılında onaylamış ve 9 maddeyi listeye ekletmişti.

Somut olmayan kültürel mirasın alanları sözlü ifadeler, gösteri sanatları, sosyal uygulamalar, ritüeller, bayram etkinlikleri, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar ve geleneksel zanaatkarlıkla ilişkili çalışmalardan oluşuyor.

Şarkul Avsat