Fitch, Suudi Arabistan’ın görünümünü pozitif, kredi notunu ise A olarak revize etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Suudi Arabistan’ın Uzun Vadeli Yabancı Para Temerrüt Notu (IDR) görünümünü durağandan pozitife revize ederek, kredi notunu ‘A’ olarak teyit etti.

Fitch raporunda, “Görünümün revizyonu, daha yüksek petrol geliri ve mali konsolidasyon taahhüdü göz önüne alındığında, ülke bilançosundaki iyileşmeleri yansıtıyor” denildi.

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi;

“Hükümet borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYİH) ve devlet net dış varlıklarına oranı, petrol fiyatlarının daha kademeli bütçe reformlarını dengeleyen düşüş eğilimi nedeniyle, 2022’den sonra bu ölçütler orta derecede zayıf olsa bile ortalamadan (A) çok daha güçlü kalacaktır. Hükümet borcunun GSYİH’ye oranının 2025 yılına kadar yüzde 30’un altında kalmasını bekliyoruz. Hükümet ayrıca, GSYİH’nın yüzde 10’undan fazla olan Merkez Bankası’ndaki mevduatlar da dahil olmak üzere önemli finansal güvenlik marjlarını koruyacaktır.”

Suudi Arabistan’ın 2013’ten bu yana ilk kez 2022-2023 yıllarında bütçe fazlası kaydedeceği tahmininde bulunan Fitch’in raporunda ayrıca, “Brent ham petrol fiyatlarının ortalama 100 dolar/varil ve 80 dolar/varil olacağını ve Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin günlük ortalama 10,7 milyon varil (2022) ve 11,1 milyon varil (2023) olacağını varsayıyoruz” denildi.

Şarkul Avsat