Yemen’deki Husiler hükümet güçlerinden 42 kişiyi salıverdi

Yemen’de İran destekli Husiler, hükümete bağlı güçlerden daha önce esir aldıkları 42 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu.

Husilerin Esir İşleri Ulusal Komitesi Başkanı Abdulkadir el-Murteza, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Abdulmelik Bedreddin el-Husi’nin talimatları gereği, Ramazan Bayramı’nın yaklaşması ve mübarek ramazan ayı dolayısıyla tek taraflı insani bir girişim olarak karşı güçlerden 42 esiri serbest bıraktık” ifadesine yer verdi.

Yemen hükümetinden konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Yemen’deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Taraflar arasında 2018’de esir değişimi, Hudeyde’de ateşkes, limanlar ve Taiz’in durumuyla ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Stockholm Anlaşması’ndan sonra birçok kez esir değişimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020’de savaşın başlangıcından beri en büyük esir takasını gerçekleştirmiş, bu kapsamda 15’i Suudi Arabistan, 4’ü Sudan vatandaşı toplam 1056 mahkum ya da tutsak serbest bırakılmıştı.

Yemen’de BM girişimiyle 2 ay süreli ateşkes

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ve Husilerin 2 Nisan’dan itibaren hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Grundberg, tarafların, akaryakıt gemilerinin Hudeyde limanlarına girmesi ve Sana Havalimanı’ndan bölgede önceden belirlenmiş noktalara ticari uçuşlar yapılması konusunda da anlaştığını belirtmişti.

Yemenli taraflar arasında 2015’ten bu yana pek çok defa ateşkese varılmış ancak bunlarda başarı elde edilememişti.

Şarkul Avsat