AB’nin Filistin’e yardımı müfredatın değişmesi şartıyla yapacağı öne sürüldü

Avrupa Birliği’nin, Filistin Otoritesi’ne verdiği mali desteğin devamı için eğitim müfredatının değişmesini şart koştuğu iddia edildi. Avrupa Birliği’nin Filistin yönetimine sağladığı yıllık yardımlara dair geçen ay birlik içinde bütçe tartışmaları yapılmış ancak bir sonuca varılamamıştı.

İsrail Hayom gazetesi, Filistin Yönetimine yapılan 214 milyon avroluk yıllık yardımın, bu yılın başında ulaşması gerektiğini ancak ‘yardımların dondurulmuş’ olması nedeniyle söz konusu meblağın henüz ulaşmadığını bildirdi. Gazete, Filistin Yönetimi’nin son günlerde uluslararası alanla yürüttüğü temasların sadece bölgedeki gerilimle ilgili olmadığını, mevcut mali krizin aşılması için destek ve yardım alma olasılığına da odaklanıldığını vurguladı.

Filistin Otoritesi, sağlanan yardımın mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması için Avrupa Birliği’ne baskı yaptı. Ancak Avrupa Birliği komisyonu, geçen ay ‘koşulsuz bir şekilde’ söz konusu yardımın sağlanması hususunu bir çözüme kavuşturamayarak konuyu Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e havale etmişti. Komisyondaki Macaristan üyesinin, yardımın yeniden başlamasını Filistin eğitim kurumlarındaki müfredatın değiştirilmesi koşuluna bağlaması nedeniyle komisyonda bir karar alınamadığı öğrenildi.

Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri ve aynı zamanda Macaristan temsilcisi olan Oliver Varhelyi geçtiğimiz ay Ramallah’ı ziyaret etmiş ve üst düzey Filistinli yetkililerle bir araya gelmişti. Varhelyi bu ziyaretinde, Avrupa Birliği’nin Akdeniz bölgesindeki planlarının uygulanmasını ele almanın yanı sıra Filistin eğitim müfredatındaki İsrail karşıtı içeriklerin kaldırılmasını ve eğitim sisteminde reform yapılmasını da talep etmişti.

Filistin Otoritesi koşullu desteği kabul etmedi. Filistinli üst düzey bir yetkili açıklamasında “Koşullu yardım ve desteği kabul etmeyeceğiz. Avrupa Birliği Macaristan temsilcisinin ırkçı yaklaşımına karşı çıkmalı, yardımların aktarılmasına engel teşkil eden makul bir gerekçe bulunmuyor. Ancak yardımlar sağlanmazsa açlıktan ölecek değiliz” dedi. Filistinli üst düzey yetkililer son günlerde, Avrupa Birliği’nin üzerinde uzlaşılan yardımları göndermekte gecikmesini eleştiren mesajlar verdi. Filistin Otoritesi, mevcut ekonomik koşullarda Avrupa Birliği’nin desteğine acil bir şekilde ihtiyaç duyuyor. Filistin Otoritesi, İsrail’in vergi gelirlerinde kesinti uygulaması ve koronavirüs salgının doğurduğu şartlar nedeniyle mali olarak zorlu bir süreçten geçiyor. Yönetimin her ay 200 milyon şekel bütçe açığı verdiği değerlendiriliyor. Bu yıl yönetime dışarıdan yapılan destekler, önceki yıllara kıyasla henüz sadece yüzde 10 civarında gerçekleşti. Filistin Otoritesi altı aydır memur maaşlarında kesintiye gidiyor.

Macaristan’ın AB temsilcisi, Filistin’e yapılan yardımların, müfredatın değiştirilmesi koşuluyla gerçekleşmesi gerektiğini savunuyor. Macar temsilcisinin değiştirilmesi gereken müfredat içeriği ile verdiği bazı örnekler şöyle:

Filistin’in tarihi topraklarının tümünde bir Filistin devleti kurulması, silahlı direnişin övülmesi, öğrencilerden, kanlarını ve canlarını Filistin’e feda etmelerinin istenmesi.

İsrail Filistin’in eğitim müfredatını ‘kışkırtıcı’ olarak nitelendiriyor. Filistin Yönetimi ise müfredatın milli anlatıyı yansıttığını savunuyor.

Şarkul Avsat