Dün Suudi girişiminin bir parçası olarak kendilerini Yemen'e götüren bir uçağa giden serbest bırakılmış mahkumlar (Arap Koalisyonu)

İslam İşbirliği Teşkilatı, 163 Husi mahkumunun serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği, Suudi Arabistan’ın başlattığı insani girişim kapsamında 163 Husi mahkumunun serbest bırakılmasını ve Yemen’e nakledilmesini memnuniyetle karşılarken, mahkumların dosyasının kapatılmasına ve Yemen’deki barış çabalarının desteklenmesine katkıda bulunacak girişime övgüde bulundu.

Genel Sekreterlik ayrıca, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin mahkumların geri dönüşünü koordine etme çabalarına ve Birleşmiş Milletler’ın çabalarına atıfta bulunarak, ateşkesin pekiştirilmesi ve Yemenli taraflara diyalog için uygun koşulların sağlanmasının ümit edildiğini ifade etti.

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Suudi Arabistan’ın Husi mahkumların dosyalarının kapanması ve Yemen’de barış sağlanması için yürüttüğü çabalara dikkat çekilen açıklamada Husi milislerin nakli için Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile koordineli bir şekilde çalışıldığı kaydedildi.

108 Husi milisi uçak ile Aden’e, 9 milis de Sana’ya nakledildi. 9 yabancı uyruklu Husi milisi ise ülkelerinin büyükelçiliklerine teslim edildi. 37 mahkum da karayoluyla Suudi Arabistan- Yemen sınırına yakın bir Yemen bölgesine gönderildi.

Koalisyon, Suudi Arabistan’ın insani yardım için Husi mahkumları Yemen’e taşıyan ilk uçağın Suudi Arabistan’dan havalandığını açıkladı. Tutukluların başta Sana’ya, ardından da Aden’e nakledileceği belirtilerek Husi milislerini taşıyan diğer iki uçağın ise Aden ve Sana’ya doğru havalandığı belirtildi.

Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el Maliki, 28 Nisan’da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Koalisyon lideri Suudi Arabistan, insani bir girişim ile Suudi Arabistan topraklarına yönelik düşmanca saldırılarda bulunan 163 Husi mahkumu serbest bırakmıştır.”

Tuğgeneral Maliki, Suudi Arabistan’ın Yemen’de yaşanan krizin son bulması, Birleşmiş Milletler’in başlattığı ateşkesin güçlendirilmesi ve Yemenli taraflar ve Husi milisleri arasında diyalog kurulması için mahkumların serbest bırakıldığını vurguladı. Yapılan açıklamada İslami değerler, insani ilkeler, Stockholm Anlaşması kapsamında 2018’in sonlarında imzalanan Birleşmiş Milletler’in (BM) ateşkes anlaşması ve Cenevre Sözleşmesi’ndeki maddelere uyularak tutuklu Husi milislerinin dosyalarının kapatıldığı belirtildi. Ayrıca ‘tutuklu dosyalarının kapatılmasının, siyasi ve askeri hesaplardan uzak, tamamen insani gerekçelerle ele alındığı’ vurgulandı.

Şarkul Avsat