BAE’deki modern politikaların yaratıcısı: Muhammed bin Zayed kimdir?

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al-Nahyan, abisi Şeyh Halife bin Zayed Al-Nahyan’ın ölümünün ardından BAE’nin yeni Devlet Başkanı seçildi. c BAE’de modern politikaların yaratıcısı olarak kabul ediliyor.

BAE’nin çiçeği burnunda devlet başkanı son on yılın büyük bölümünde, ülkesinin bir temsilcisi olarak enerji, savunma, yatırım ve siyasi alanlarda müzakerelere öncülük etti. BAE’nin yeni lideri Şeyh Muhammed bin Zayed, dünya liderleriyle yaptığı görüşmeler yoluyla son yıllarda ülkesinin uluslararası ilişkilerini güçlendirmek için çalıştı.

Şeyh Muhammed bin Zayed, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın en büyük oğlu Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’ın kardeşidir. 11 Mart 1961’de doğdu ve 18 yaşına kadar Al Ayn ve Abu Dabi şehirlerinde eğitim gördü.

Askeri bir geçmişe sahip olan Şeyh Muhammed bin Zayed, 1979 yılında zırhlı kolordu, dikey havacılık, taktik havacılık ve paraşütçülük alanlarında Birleşik Krallık’taki Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi’nde eğitim aldı. Ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Şarika Emirliği’nde subay eğitim kursuna katıldı. BAE silahlı kuvvetlerinde, çeşitli görevlerde bulundu. Ardından, BAE Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutan Yardımcısı olarak mevcut pozisyonuna ulaşana kadar birkaç üst düzey pozisyona yükseldi. Şeyh Muhammed bin Zayed ayrıca ülkede bir dizi siyasi, yasama ve ekonomik pozisyona sahiptir. Abu Dabi Emirliği’ndeki eğitim sistemini en iyi ve en prestijli uluslararası standartlara getirmek için çaba sarf etmesiyle tanınır. Abu Dabi Eğitim Konseyi başkanlığını üstlendiğinden beri eğitim kurumları ve uluslararası entelektüel merkezlerle ortaklıklar kurmak için çalışan BAE’nin yeni devlet başkanı, Abu Dabi’deki akademik kurumlarla stratejik ortak projelere katıldı.

Şeyh Muhammed bin Zayed, ülkenin siyasi, ekonomik ve eğitimsel stratejik planlarına katkıda bulundu. Petrolün dışında gelir kaynaklarını çeşitlendirerek doğrudan ekonomik kalkınma planları oluşturmaya çalıştı. Abu Dabi Emirliği’nin egemen fonunun ülkedeki çeşitli kalkınma sektörlerini yaratmadaki rolünün güçlendirilmesine önemli ölçüde katkıda bulundu. Emirliğin ihtiyaçları doğrultusunda küresel yatırım sektöründe önemli rol oynadı.

Çeşitli ülkeler, mezhepler ve dinler arasında ülkesinde hoşgörünün rolünü güçlendirmek için çalışan Zayed, 2016 yılında Papa Francis’i ziyaret etti. Ayrıca Şubat 2019’da BAE ziyaretinde Papa Francis’i karşıladı. Bu, Arap Yarımadası’na ‘ilk Papa ziyareti’ olarak kayıtlara geçti. Aşırılıkla mücadelede bölgesel ve küresel çabalara katkıda bulundu. İsrail ile barış anlaşmasının imzalanmasında ilk Körfez ülkesi olarak BAE önemli bir taraf olmuştu.

Şarkul Avsat