Suudi Arabistan, Durra Gaz Sahası hakkında İran’a müzakere çağrısını yineledi

Suudi Arabistan, küresel pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için ülkenin petrol üretim kapasitesini arttırarak 2027 yılına kadar günde 13 milyon varilin üzerinde petrol çıkaracağını açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Kuveyt ile ortak alanda bulunan Durra Gaz Sahası hakkında da açıklama yaptı. Bakan, söz konusu gaz sahasının doğu sınırının belirlenmesi için Kuveyt ve İran ile müzakere yapılmasına ilişkin çağrısını yineledi.

Enerji Bakanı, “Bu konu hakkında çalışıyoruz. Kuveyt ile İran’ın burada hak talep etmesi halinde müzakereye davet eden ortak bir açıklama yaptık” dedi. Bakan, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in konu hakkında ortak çıkarları olması nedeniyle olası bir müzakerede birlikte çalışmak istediklerini belirtti.

Enerji Bakanı 25 ülkedeki petrol şirketlerinin katıldığı Bahreyn’de düzenlenen 29. Ortadoğu Petrol ve Gaz Konferansı’nda yaptığı konuşmada enerji sektöründe gaz ve yenilebilir enerjiye odaklanıldığını belirtti. Yurt içinde gerekli talebin olması halinde günde bir milyon varil çıkarılacağını belirtti.

Suudi Bakan, petrol sektörünün gelişmesi nedeniyle sektöre yatırım yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada petrol fiyatlarının yükseldiği ancak diğer enerji ürünlerine göre daha istikrarlı olduğu belirtildi. Prens Abdulaziz, bir sonraki aşamada enerji sektörünün gelişmesi ve ilerlemesi için yeni çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Enerji Bakanı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye devletleri ve müttefiklerinin hesap vermesini sağlamak için ABD Senato’suna sunulan ve ‘Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellere Hayır (NOPEC)’ olarak bilinen yeni yasa hakkında açıklamada bulundu. Bakan, piyasayı kontrol etmek için ham petrol üreten ülkeler için geçerli olup olmadığının belli olmadığını kaydetti.

Bakan, “Piyasayı kontrol etmeye çalışan sadece OPEC değil, tüketicilerin de belli bir rolü var. NOPEC’in sadece üreticileri mi yoksa herkesi mi kapsayacağı belli değil” dedi.

Bahreyn rafinerisinin yenilecek

Bahreyn Petrol Bakanı Şeyh Muhammed bin Halife, konferansın açılışında yaptığı konuşmada dünyanın en önemli rafinerisinden biri olarak kabul edilen Bahreyn rafinerisinin yenileceğini açıkladı. Bakan Muhammed, kapasitenin arttırılması, ürün listesinin geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için rafinerinin yenileneceğini belirtti. Proje ile dünyanın en rekabetçi ve çevre dostu rafinerilerinden biri olacak olan rafinerinin 2023 yılında yenilenmesi bekleniyor. Söz konusu açıklama Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco, Ukrayna- Rusya savaşının etkisi ile 2022’nin ilk çeyreğinde elde edilen kar oranında yüzde 82’lik bir artış elde ettiğini açıklaması ile aynı zamana denk geldi. Saudi Aramco’nun piyasa değeri ABD merkezli Apple şirketini geçerek dünyanın en değerli şirketi haline geldi.

Şarkul Avsat