Suudi Arabista: Riyad 2030 yılına kadar yılda 300 bin araba üretmeyi planlıyor

Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif, 2030 yılına kadar ülkede 300 binden fazla araba üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bakan, araba üretiminin sektör için ulusal bir öneme sahip olduğunu ve başka sektörlerin de gelişmesine yardımcı olacağını belirtti.

Suudi Arabistan’ın Rebiğ şehrinde Lucid Elektrikli Arabaları Şirketi’nin fabrikasının temel atma törenine katılan Bakan Bender, Suudi Arabistan’ın yerel talebi karşılamak ve küresel olarak ihracat yapmak için çalıştığını açıkladı. Yapılan açıklamada Krallıkta sektöre yapılan harcamanın 2020 yılında yaklaşık olarak 40 milyar riyale ulaştığı, Suudi Arabistan’ın pazar büyüklüğünün Körfez pazarının yüzde 50’sini temsil eden yarım milyondan fazla otomobili aştığını belirtti.

Suudi Arabistan Ulusal Kalkınma Fonu, değeri 5 milyar riyalden fazla olan Lucid fabrikası için finansman sağladığını açıkladı. Lucid, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ve Ulusal Kalkınma Fonu başta olmak üzere çeşitli sektörlerin gelişmesi için hükümete yardımcı oluyor. Ülkede yeni gelişen elektrikli araba sektöründe batarya üretimi ve çeşitli çalışmalar için diğer sektörler ile çalışan Lucid, çeşitli sektörlerin de gelişmesine katkıda bulunuyor.

Bakan Bender, Suudi Arabistan’ın iyi bir altyapıya sahip olması, coğrafi konumu, hizmet kalitesi ve küresel pazarlar ile olan iletişimi nedeniyle Lucid’in Ortadoğu’daki ilk fabrikası için Krallığı seçtiğini açıkladı.

Bakan Harif, “Lucid ve diğer önde gelen şirketler Suudi Arabistan’ın sektörde yeteneklerinden ve niteliksel avantajlarından faydalanıyor. Küresel uzmanlığımızı nitelikli kadrolarımız, altyapımız ve beşeri zenginliğimiz ile geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı, Lucid’in fabrikasının oldukça gelişmiş olacağını, fabrikaya 12,3 milyar riyali aşan yatırım yapıldığını ve fabrikanın yıllık 155 bin araba üreteceğini açıkladı.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid el Falih, Suudi Arabistan’ın elektrikli araba sektörüne atılarak ülke ekonomisini geliştirmek, vatandaşların becerilerini geliştirmek ve karbon salınımını azaltmak için çalışmalar yaptığını açıkladı.

Bakan Falih, Suudi Arabistan’ın en yüksek uluslararası standartlara uygun hareket ettiğini, kaliteli ve gelişmiş yatırımlar için tercih edilen bir durak olduğunu belirtti. Bakan Falih, “Küresel ekonomiyi yönlendiriyor ve geleceğini şekillendiriyoruz. Yatırımcılar ve şirketler için fırsatlar sağlıyoruz ve 2030 Vizyonu uyarınca ülkemizde ekonomik çeşitliliğin güçlenmesine katkıda bulunmak için çalışıyoruz” dedi.

Falih, elektrikli araç sektörünün geliştirilmesi için yapılan çalışmaların sanayi sektörünün ve diğer sektörlerin gelişmesi için bir adım olduğunu belirterek Suudi Arabistan’ın dünyadaki rolü üzerinde bir etkisi olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada daha yeşil bir ortam için 2060 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna erişmeye çalışan Krallığın elektrikli araba sektörüne büyük önem verdiği belirtildi.

2023 yılından itibaren 4 farklı elektrikli araba üretecek olan Lucid, 2028 yılında tam kapasitesine ulaşacak. Fabrikaya özel 2 farklı araba üretilecek. Bu arabaların yaklaşık yüzde 95’i ihraç edilerek yeni yatırım fırsatları yaratılacak.

Riyad, kısa bir süre önce 10 yıl içinde 100 bin araç ve 50 bin elektrikli araç satın alacağını açıkladı.

Şarkul Avsat