ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (Şarku’l Avsat)

ABD, Suudi Arabistan’ın savunma sektörünü geliştirmesi için güvence verdi

Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir araya geldi.

Taraflar, İran’ın nükleer ve balistik füze çalışmaları ile terörist gruplara maddi destekte bulunmasını engellenmesi için iki ülkenin güvenlik ve diplomatik koordinasyonda aynı vizyona sahip olduklarını belirtti.

Söz konusu açıklama Blinken ve Prens Halid’in Washington’da düzenlediği toplantı sırasında yapıldı. Görüşmede iki ülke arasındaki stratejik ve tarihi ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı. Prens Halid, Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu ile Yemen’de barışın sağlanmasını ve kapsamlı bir siyasi çözüm bulunmasını istediklerini belirtti.

Prens Halid, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile bir araya gelmekten memnuniyet duydum. Bölgesel ve uluslararası barışı ve güvenliği korumak için yürütülen çalışmalara destek vermek için iki dost ülke arasındaki ortaklığı ve koordinasyonu geliştirmenin yollarını ve bölgedeki gelişmeleri görüştük” dedi.

Prens Halid, görüşme sırasında Husi milislerinin Taiz yolunu açması, Hudeyde limanından elde edilen gelirin barış için harcanması, Yemen’in istikrara kavuşması için Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Prens Halid, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Taraflar, bölgede ve dünyada güvenliğin, barışın ve istikrarın korunmasına yönelik çabalara destek vermenin yollarını, iki ülke arasındaki koordinasyon birliğini ele aldı. Görüşmede Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu hedeflerine vurgu yapıldı. Taraflar karşılıklı saygı ve içişlerine karışmama esasları ile iki ülke arasında işbirliği ve diyalog kurulmaya devam edeceğini belirtti.

Prens Halid, ABD’nin Suudi Arabistan’ın askeri ve savunma alanında gelişmesi için güvence vermesini memnuniyetle karşıladı.

Görüşmeye Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan bin Abdulaziz, Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir ve Savunma Bakanlığı Ofis Direktörü Hişam bin Saif katıldı.

ABD heyetinde ise ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşleri Direktörü Büyükelçi Barbara Leaf, Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yael Lambert, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ve İran Özel Temsilcisi Robert Malley yer aldı.

Şarkul Avsat