İslam İşbirliği Teşkilatı ve ABD arasında stratejik diyalog

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, görüşmelerin ‘dünya barışı ve güvenliğinin sürdürmek ve kalkınmayı teşvik etmek için işbirliğinin ve dayanışmanın güçlendirilmesi gereken bir zamanda’ gerçekleştiğini belirtti. Taha, görüşmelerin üye ülkelerin diyalog kurmasına, hoşgörü ve ılımlı hareketlerle gerilimlerin ve çatışmaların barışçıl yollarla azaltılmasına ve medeniyetler arası diyaloğun kurulmasına teşvik ettiğini vurguladı.

Taha, İİT’nin Filistin halkının haklarını savundukları ve iki devletli çözüm için çalıştıkları için Filistin meselesinin temel sorun olduğunu açıkladı. İİT’nin Afganistan, Sahel bölgesindeki ülkeler ve Çad Gölü sınırındaki ülkeler için barış, güvenlik ve istikrarı sağlamak için çalıştığı, Yemen, Libya, Somali ve Sudan’daki krizlerin çözülmesi için diyalog kurulmasını teşvik ettiği, Arakan’daki Müslüman toplulukların ve azınlıkların haklarını savunduğu belirtildi.

Taha, İİT’nin önceliklerinin şiddet, aşırılık ve terörizm ile mücadele etmek, insan haklarının geliştirilmesi, ekonomi, ticaret, bilim, teknoloji ve turizm alanlarının yanı sıra kadınların, yaşlıların, çocukların ve dezavantajlı kişilerin güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.

ABD ve İİT, iki gün boyunca Ortadoğu, Afrika ve Asya’daki gelişmeler ile terör konularını ele aldı.

Şarkul Avsat