2021 Konteyner Limanı Performans Endeksi’ne göre Suudi Arabistan’daki limanlar liderliğe ulaştı

Dünya Bankası ve S&P Global Market Intelligence tarafından yayınlanan 2021 Konteyner Limanı Performans Endeksi’ne (CPPI) göre, Suudi Arabistan’daki limanlar operasyonel verimlilik açısından 370 küresel liman arasında liderliğe ulaştı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyayı her yönden etkileyen 2021’in benzeri görülmemiş zorluklarına rağmen, Rebiğ şehrindeki Kral Abdullah Limanı 2021’de listede birinci sırada yer alırken, Cidde İslam Limanı 8. sıraya ve Kral Abdulaziz Limanı 14. sıraya yükseldi.

Suudi Arabistan Limanlar Otoritesi (Mawani), kamu ve özel sektördeki ortaklarıyla aralıksız çabalarını yoğunlaştırdı ve ülke limanlarını geliştirmeye, altyapı ve nakliye hatlarını genişletmeye, operasyonel ve lojistik hizmetlerdeki prosedürleri iyileştirmeye doğru ilerlemek için küresel ortaklıklar ve ittifaklar gerçekleştirdi.

Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanı Mühendis Salih el-Casser limanların elde ettiği başarı hakkında şu yorumu yaptı:

“Suudi Arabistan’ın konteyner limanlarındaki operasyonların verimliliğini gerçekleştirmede elde ettiği uluslararası liderlik, bu hayati sektörde küresel olarak lider konumunu teyit etmektedir. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bu endüstriyi geliştirmeye ve ekonomik kalkınmadaki rolünü en üst düzeye çıkarmaya verdiği büyük ilgi bağlamında, ülkenin küresel bir lojistik merkez ve üç kıtayı birbirine bağlayan bir bağlantı noktası olarak konumunu sağlamlaştırmaya yönelik iddialı ulusal çabaları yansıtıyor.”

Casser, denizyolu taşımacılığı ve liman sektörünün 2030 Vizyonu’na uygun olarak Ulusal Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Stratejisi hedeflerine ulaşmak için istikrarlı ve hızlı bir tempoda hareket ettiğini de vurguladı.

Suudi Arabistan Limanlar Otoritesi Başkanı Ömer Hariri ise, Suudi limanlarının başarılarına dikkat çekerek, Kral Abdullah Limanları’nın 2020’de 2. sırada iken 2021’de 1. sıraya yükseldiğini, Cidde İslam Limanı’nın ise 55. sıradan 8. sıraya yükseldiğini dile getirdi.

Hariri, “Suudi limanları tarafından küresel endekste elde edilen niteliksel sıçrama, Mawani tarafından operasyonları etkinleştirme, müşteri deneyimini geliştirme ve etkin, güvenilir bir ticari ve düzenleyici ortam sağlama çabaları sonucunda elde edildi” diye konuştu.

Konteyner Limanı Performans Endeksi, sıkı kontroller ve standartlara göre değerlendiriliyor ve dünya çapındaki konteyner limanlarının performans göstergeleri için güvenilir bir küresel referans olarak alınıyor.

Sıralama, gemilerin 2021 boyunca yükleme işlerini tamamlamak için limanda kalması gereken zaman faktörüne dayanıyor.

Endeks, Ortadoğu’daki limanların salgının yarattığı zorluklar ve engellerle baş etme kabiliyetini de gösterdi.

Şarkul Avsat