Kralların ve prenslerin madeni paradan yapılan resimleri. (Şarku’l Avsat)

Cidde Sezonu’nda yabancı madeni paralarla yapılan tablolar ilgi odağı oldu

Sanatçı Hişam en-Neccar, ‘Güzel Günlerimiz’ sloganıyla düzenlenen 2022 Cidde Sezonu etkinliklerinde, Tarihi Cidde’deki Ressamlar Caddesi’nde Suudi Arabistan ve Körfez’in önde gelen şahsiyetleri için madeni paralarla çizdiği resimlerini sergiledi. Eserler büyük ilgi gördü.

Sanatçı Hişam en-Neccar, 25 yıldan daha uzun bir süre önce toplamaya başladığı madeni paralarla sanatsal tablolar çizmeye karar verdi. Yedi yıl önce en büyük eseri olan İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz’in resimlerini yaptı.

En-Neccar, Şarku’l Avsat’a 25 yılı aşkın süredir dünyanın dört bir yanından 100 binden fazla madeni para topladığını, sadece yerel değil uluslararası madeni paralarla da yakından ilgilendiğini söyledi. “Yedi yıl önce, bu madeni paraları kullanarak Kral Selman bin Abdulaziz’in resmini yapmaya karar verdim. Tam bir ay sürdü ve 9 binden fazla uluslararası madeni para kullandım” ifadesini kullandı.

En-Neccar açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Pek çok sanatçı resimlerini çeşitli geleneksel çizim araçlarıyla çiziyor. Ancak bazıları resimlerinde örneğin mozaik gibi alışılmadık araçları bir tür yenilik ve yaratıcılık olarak kullandılar. Sanatımda, çizimlerin açılarını ve kenarlıklarını ayarlarken dairesel ve bükülmesi zor olduğu için bir şekli somutlaştırması zor olan madeni paraları kullanarak yaratıcılığımı kullanmak istedim. Tutkum bu konuda ustalaşmamı sağladı.”

En-Neccar, ilk tablodan sonra resimleri yapmaya devam ettiğini ve eserlerinin arasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da bir tablosunun bulunduğunu belirtti. Ayrıca Suudi Arabistan ve Körfez’in önde gelen şahsiyetlerinin tablolarının yanı sıra Kabe’nin ve Kubbet-üs-Sahra’nın resimlerinin de eserlerinin arasında yer aldığını belirtti.

En-Neccar, yakın gelecekte nakit ve kağıt paranın tedavülden kalkarak dijitale dönüşmesinin konuşulduğu dönemde eserleri aracılığıyla madeni paraların varlığını ve zaman içindeki biçimlerini belgelemeyi amaçlıyor.

Sanatçı madeni paralarla kullanarak en büyük duvar resmini yapmayı ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi de hedefliyor.

Şarkul Avsat