ABD, Ukrayna’yı ağır silahlarla destekliyor

Ukrayna krizi dün, ABD’nin Kiev hükümetini desteklemek için yeni bir silah sevkiyatı yapıldığını duyurmasıyla daha karmaşık hale geldi. Moskova ise askeri yardımların sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Washington dün, helikopterler, taktik araçlar ve füze rampaları da kapsayan 700 milyon dolar tuttarındaki askeri yardım paketi kapsamında Kiev’i gelişmiş füze sistemleriyle destekleyeceğini açıkladı. Buna rağmen ABD Başkanı Joe Biden, ‘NATO ile Rusya arasında bir savaş aramadığını’ söyledi.

Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington’ın Kiev’e gelişmiş füzeler sağlama kararının Rusya ile ABD arasında doğrudan bir çatışma riskini artırdığı konusunda uyardı. Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ayrıca Rus nükleer kuvvetlerinin Moskova’nın kuzeydoğusundaki İvanovo bölgesinde tatbikat yaptığı belirtildi.

Devreye giren Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dışişleri bakanları da dün Riyad’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, KİK’in Ukrayna’daki kriz konusunda görüş birliğine sahip olduğunu söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile de video konferans aracılığıyla görüşen Suudi Bakan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu iki toplantı aracılığıyla, Rusya-Ukrayna krizine ve bunun dünyadaki gıda güvenliğine ilişkin olumsuz yansımalarına yönelik birleşik tutumumuzu yansıttık.”

Şarkul Avsat