BAE, BM Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi Başkanı seçildi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Birleşmiş Milletler’in (BM) en büyük birimlerinden biri olan ve 100 ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi (COPUOS) başkanlığına seçildi. Görevi BAE Mars Keşif Projesi Direktörü İmran Enver Şeref üstlenecek.

BAE, 1959 yılında kurulan ve BM Uzay İşleri Ofisi’ne bağlı COPUOS başkanlığı görevini 2022 ve 2023 yılları olmak üzere iki yıl sürdürecek.

BAE, Şeref’in uzay politikalarının geliştirilmesinde önemli bir kurum olan COPUOS başkanı seçilmesinin oldukça önemli olduğunu açıkladı. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katıldığı uzay yarışında uzayın sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışan COPUOS’un başkanlığına seçilen BAE’nin yeni politikalar oluşturacağı ve yeni ilkelerin benimsenmesi için teşvik edici çalışmalar yapacağı belirtildi.

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, “BAE Mars Keşif Projesi Direktörü Mühendis İmran Enver Şeref’in komite başkanı olarak seçilmesi uzay alanındaki programları ve katkıları için dünyanın takdirini kazanan ülkemiz için yeni bir başarıdır. Hedeflerini ve projelerini hayata geçirmek için bu komiteye başkanlık edecek Şeref’e başarılar diliyoruz” dedi.

BAE Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid, 100 ülkenin üye olduğu COPUOS’un başkanlığını BAE’nin yapacak olmasından gurur duyduğunu belirterek “Göreve seçilmesi vesilesi ile vatandaşımız Şeref ile gurur duyuyorum. BAE gençleri bizi uzaya götürdü, küresel dosyalara liderlik etmemizi ve uluslararası kurumları yönetmemizi sağladı” dedi.

BAE, uluslararası örgütün başkanlığını yapacağı dönemde küresel düzeyde uzay ve bilim alanlarında diplomasi yolunun tercih edilmesi, tüm ülkelerin uzaya adil ve barışçıl erişimine teşvik edilmesi, üye devletler arasında uzayın güvenliği ve sürdürülebilirliğini sağlayan uluslararası yasalar ve BM anlaşmalarına uyuma teşvik edilmesi için çalışacak. Görevlerini daha verimli ve etkili bir şekilde yerine getirmek ve uzay ekonomisini küresel düzeyde geliştirmek için ülkeler arası programları destekleyecek olan BAE, insanlığın yararı için yenilikçi programlar üzerinde çalışmalar yürütecek.

BAE İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı ve BAE Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sara el-Amiri, BAE’nin COPUOS başkanı seçilmesinin ülkesinin bilim, teknoloji ve bilgi diplomasisinde elde ettiği başarıların bir yansıması olduğunu ve sektördeki çalışmalarını yansıttığını belirtti. Amiri, insanlığın gelişmesi için keşifler yapacak olan kurumun başkanlığına seçilen İmran Enver Şeref’in geçmişteki başarılarına değindi.

Şeref, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“BAE, uzay sektöründe çeşitli başarılara tanık oluyor. Daha fazla çalışma yapmamız için nitelikli bir sektör için sahip olduğumuz muazzam yeteneklerden ve bilimsel uzmanlıklardan yararlanacağız.”

Şeref, ülkesini Mars gezegenine ulaşan dünyadaki beşinci ülke konumuna getiren Umut Sondası’nı 9 Mart 2021 yılında ateşleyen ekibin başında yer aldı. Projenin geliştirilmesi için ekibe atanan Şeref, BAE’nin kızıl gezegene ulaşmasında büyük rol oynadı.

Şeref, 2005 yılında ABD’nin Virginia Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği bölümünde eğitim aldı. 2013 yılında Güney Kore’deki İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (KAIST) Bilim ve Teknoloji Politikası alanında yüksek lisans yapan Şeref, Muhammed bin Raşid Liderlik Gelişimi Programı’ndan mezun oldu.

Şarkul Avsat