ABD ve Suudi Arabistan’ın başkanlığındaki TFTC’den, çeşitli terör örgütleriyle bağlantılı 13 kişi, 1 şirket ve 2 örgüte yaptırım kararı

Suudi Arabistan Devlet Güvenlik Başkanlığı’na göre, Terör Finansmanını Hedef Alma Merkezi’ne (TFTC) üye ülkeler oybirliğiyle 13 kişi, 1 şirket ve Bahreyn’deki 2 örgütü terör örgütleriyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle terör listesine aldı.

Yaptırım listesinde, İran İslam Devrim Muhafızları ile bağlantılı 3 kişi, DEAŞ bağlantılı 4 kişi ve bir şirket, Boko Haram örgütünü finanse eden 6 kişi yer aldı.

ABD ve Suudi Arabistan’ın eş başkanı olduğu Terör Finansmanı Hedef Alma Merkezi, Bahreyn’deki Şii gruplar Eşter ve Muhtar Tugayları da terör örgütü olarak sınıflandırdı.

Dün yapılan açıklamaya göre, Ali Kasir (Lübnanlı), Mikdad Amini (İranlı) ve Murteza Minai Haşemi (İranlı), İran Devrim Muhafızları’nın yurt dışı kolu Kudüs Gücü ve Lübnan Hizbullahı’na finansal destek sağlayan iki ağın üyesi olarak belirlendi.

‘Finansal işlemleri kolaylaştırıcı’ olarak nitelendirilen iki isim İsmetullah Halozai (Afgan) DEAŞ/Horasan ile ve Alaa Hanfora ise DEAŞ ile olan ilişkisi nedeniyle listede yer aldı.

Hepsi Nijeryalı olan Abdurrahman Ado Musa, Salihu Yusuf Adamu, Beşir Ali Yusuf, Muhammed İbrahim İsa, İbrahim Ali Alhasan ve Surajo Ebubekir Muhammed, Boko Haram örgütüne para toplamak ve mali yardım sağlamak amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) hücre kurdu.

Suriyeli Baraa Katırcı ve Hüssam bin Rüşdi el-Katırcı, DEAŞ için yakıt ticaretini kolaylaştıran Al-Qatirji Company’nin kurucuları olarak nitelendirilerek listeye alındı.

Söz konusu iki ismin, Devrim Muhafızları ile işbirliği içerisinde olduğu da açıklandı.

Devlet Güvenlik Başkanlığı, belirlenen kişi ve kuruluşların varlıklarının dondurulacağını, onlar adına doğrudan veya dolaylı herhangi bir işlem yapılmasının yasaklanacağını bildirdi.

Bu kişi ve kuruluşlarla ilişkisi ispatlanan kişilere karşı düzenli adımlar atılacağı da vurguladı.

Açıklamada, Eşter ve Muhtar Tugayları’nın İran tarafından desteklenen ve İran Devrim Muhafızları’ndan mali, askeri ve lojistik destek alan Bahreyn merkezli terörist örgütler olduğu ifade edildi.

Kararın, TFTC üyesi ülkelerin, terörün finansmanını hedef alma amacına yönelik çalışmalarının devamı niteliğinde olduğu ve bu alanda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile ABD arasındaki verimli iş birliğini uluslararası topluma gösterdiği ifade edildi.

ABD, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve BAE’nin üyesi olduğu TFTC, Mayıs 2017’de kurulmuştu.

TFTC, kurulduğu günden bugüne kadar DEAŞ, El-Kaide, İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah’ı hedef alarak, dünya çapında 82 kişi ve kuruluşun terör listesine alınmasını koordine etti.

Suudi Arabistan Devlet Güvenlik Başkanlığı’nın açıklamasında, “TFTC, üyelerinin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan faaliyetleri hedeflemek için çabalarını sürdürecek, finansal istihbarat paylaşacak ve ülkelerinin bu tür faaliyetleri hedef alma yeteneklerini geliştirecek” denildi.

Şarkul Avsat