Suudi Arabistan, OPEC+ toplantısında üreticileri 15 dakikada nasıl ikna etti?

Suudi Arabistan, OPEC+ ittifakına (petrol üreten ülkeler) liderlik ederek, onu güvenliğe kavuşturdu ve küresel enerji fiyatlarının istikrarına katkıda bulundu.

Riyad, geçtiğimiz dönemde petrol piyasalarında arz ve talep dengesini sağlayarak tüketicilerin ve üreticilerin haklarını da korudu.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan, siyasi ve ekonomik deneyimiyle 3 Haziran Perşembe günü düzenlenen OPEC + toplantısına liderlik etmeyi başardı.

Riyad, 15 dakikayı geçmeyen rekor bir sürede, günlük 432 bin varil olan petrol üretimini Temmuz ayında günlük yaklaşık 648 bin varil artırma konusunda üreticileri ikna etmeyi başardı.

Enerji ve petrol alanında uzman olan Mark Finley, Forbes dergisinde yayımlanan ‘The Art Of The Deal in Arabic’ başlıklı analizinde şu ifadelere yer verdi;

“Suudi liderliği sıkı bir pazarlık yapıyor. Petrol politikasında büyük ölçüde sembolik bir değişiklik yaparken ABD’den büyük bir imtiyaz kazandı ve Rusya’yı plana dahil etti. Pompada artan fiyatlardan kurtulmayı umut eden tüketiciler ve politikacılar muhtemelen hayal kırıklığına uğrayacaklar. OPEC+ grubu, Perşembe günü yapılan başka bir 15 dakikalık toplantıda, planlanan üretim artışlarını hızlandırmayı kabul ederek, artan yakıt fiyatlarına ilişkin tüketici endişesine yanıt verdi. İlginç bir şekilde, bu karar, ülkenin petrol ihracatına büyük zorluklar yaratan yaptırımlara rağmen Rusya tarafından desteklenmiş görünüyor.”

OPEC + ittifakının, geçen yıl varılan anlaşma şartlarına göre, üretimi Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında günlük 400 bin varilin biraz üzerine çıkarma konusunda anlaştığına vurgu yapan Finley analizine şu cümlelerle devam etti;

“Böylece 2020’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yapılan üretim kesintileri yaklaşık iki buçuk yıl sonra piyasaya geri döndü. Son anlaşma bunu yaklaşık 648 bin artışla iki katına çıkarmayı planlıyor. Toplantıdan sonra yapılan OPEC açıklamasında, bu karara büyük küresel ekonomik merkezlerdeki (Çin) salgın kısıtlamalarının kalkmasına dair beklentiler ve artan ham petrol talebinin neden olduğu belirtildi.”

Mark Finley ayrıca şunları yazdı;

“Suudi Arabistan, Temmuz’da günde 200 bin varil ve Ağustos’ta günde 400 bin varil ham petrol arzını artıracak bir OPEC+ değişikliği yaptı. Kümülatif artış, Temmuz ve Ağustos aylarında küresel petrol piyasasına yaklaşık 20 milyon varil ekleyecektir. Bunu bir bağlama oturtmak gerekirse, iki ayda eklenen kümülatif arz, dünya petrol talebini kabaca 5 saat karşılayacaktır.”

Finley, “Grubun genel performansı ve OPEC’in yedek kapasitesinin Körfez üreticilerinde (üç Körfez ülkesi ve Irak) yoğunlaştığını gösteren tahminler göz önüne alındığında, vaat edilen üretim artışının belki yarısının, yani belki de 10 milyon varil gerçekleşmesini beklemek mantıklıdır. Bu, 100 milyon varillik bir küresel pazarda OPEC+’dan sadece 150 bin varillik bir artışa eşdeğer olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Üretim kapasitesi fazla olan ülkelerin yani Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Irak’ın fiili üretimi karşılayacak şekilde üretimlerini artırmalarına rağmen, bu petrol fiyatlarında bir miktar düşüşe yol açacak. Ancak varil başına 100 doların üzerinde kalacak, bu da ülkeler için daha fazla gelir yaratacak ve 100 dolar aralığında fiyat istikrarını sağlayacak.

Şarkul Avsat