Mısır Fetva Kurumu (Daru’l İfta), DEAŞ, El Kaide, El-Nusra Cephesi (Heyetu Tahriru’ş Şam/HTŞ), Boko Haram ve diğerlerinin ideolojilerinin izini sürdüklerini ve yapılan araştırmalara göre tüm çağdaş terörist grupların köklerinin Müslüman Kardeşler’e (İhvan) kadar uzandığını bulduğunu vurguladı.
Mısırlı yetkililer, Müslüman Kardeşleri ‘terörist’ bir örgüt olarak sınıflandırıyorlar. Bu bağlamda Mısır Müftüsü Dr. Şevki Allam, terörist grupların özel bir gündemlerinin olduğunu, bu gündemleri ancak dini metinleri, kendi projelerinin yararına olacak şekilde yorumlayarak yanlış fikirlerin pazarlanması yoluyla uygulamaya koyabildiklerini söyledi. Aşırılık yanlısı grupların şeriatın uygulanmadığı bahanesiyle insanlara kibirle baktıklarını, kanlarını ve mallarını kendilerine helal saydıklarını belirten Dr. Allam, buna belirli zaman aralıklarında yayınlanan birtakım fetvaların eşlik ettiğini vurguladı.
Mısır Müftülüğü’nden Cuma akşamı yapılan açıklamada, “İslam hukuku metinlerini yeniden değerlendirmiyoruz, zamanın ve şartların gelişmelerine göre yeniden anlıyoruz. Metinleri durumlarına ve koşullarına göre anlayan geleneksel yöntemin bu anlayışına saygı gösterir ve metinleri zamanımızın gereksinimlerine göre anlarız. Ne yazık ki, terörist gruplar geleneksel yöntemi, hangi bağlamdan olursa olsun değiştirilemeyecek anlayışlar olarak ele alıyorlar” ifadeleri yer aldı.
Öte yandan ‘fetvanın bazen bir güvenlik unsuru bazen de bir yıkım unsuru olduğunu, çünkü toplumun akılcı fetvalar dışında istikrar sağlayamadığını’ vurgulayan Mısır Müftüsü, “Fetvanın gerçek rolünü anladık ve fetvanın toplumu yıkması değil inşa etmesi gerektiğini kavradık” dedi. Müftü Allam, “İnsanı inşa etme meselesi, hukuk metinlerinde ve Hz. Peygamber’in hadislerinde temel bir dayanak olup, tüm delillerin amacı, dini bir kisve altında kan dökülmesine müsamaha gösterdiğini tespit ettiğimiz terör gruplarının aksine, insan ruhunu korumaktır” diye konuştu.
Mısır’ın ‘terörizm ve radikalizm ile mücadelede çeşitli deneyimlere sahip olduğunun’ altını çizen Dr. Allam, ‘yanlış ideolojilerin önerilmesine ve radikalizme mantıklı bir yaklaşım çerçevesinde karşı koyulması için uluslararası ortak bir zemin, koordinasyon ve iş birliği oluşturulması’ çağrısında bulundu.
Daru’l İfta’nın ‘Radikalizm Araştırmaları Merkezi’ açılışında konuşan Mısır Müftüsü, “Merkezin görevi, düşünceyi düzeltmek, yanlış anlamalarla mücadele etmek ve toplum barışını sağlamaktır. Çünkü merkezin düşünce ve mantıkla, terörle mücadele edecek bir el olmasını istiyoruz” dedi.
Merkezi bu noktada farklı kılan özelliğin, ‘radikalizmin ve diğer aşırılıkçı ideolojilerin düzenini bozmadaki yasal destekçisi’ olması olduğunu belirten Dr. Allam, “Gençler şaşkın durumda. Bu yüzden ellerini tutacak birini arıyorlar. Merkez aracılığıyla gençlerle iletişim kurmak için tüm modern yöntemleri ve araçları kullanmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.