Suudi Arabistan, Yemen’deki Safer petrol tankerinin taşıdığı tehdide karşı koyma çabaları için 10 milyon dolar teklif etti

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief), Suudi Arabistan’ın Yemen’de Hudeyde şehrinin kuzeyinde, Kızıldeniz kıyılarında demir atan Safer petrol tankerine yönelik tehditle yüzleşmek için 10 milyon dolarlık bir katkı teklif ettiğini duyurdu.

KSRelief tarafından bugün yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) petrol tankerinin neden olabileceği potansiyel ekonomik, insani ve çevresel tehditlerle yüzleşme ve bunlardan kaçınma çabalarını her zaman desteklediği ifade edildi.

Açıklamaya göre KSRelief, bir petrol sızıntısının Kızıldeniz kıyılarını, uluslararası balıkçılık ve denizcilik topluluklarını ve Yemen’e gıda, yakıt ve hayati önemde malzemelerin girişini tehdit edecek büyük bir çevre ve denizcilik felaketine neden olabileceği konusunda uyardı.

Bunun Yemen’deki insani durumu daha da kötüleştireceği ve Kızıldeniz’e kıyısı olan ülkeleri tehdit edeceğini de vurguladı.

Açıklamada, Suudi Arabistan’ın bir milyon varilden fazla petrol içeren ve 2015 yılından bu yana bakımı yapılmayan Safer tankerinden petrol sızması durumunda, dünyanın en büyük çevre felaketine tanık olunacağı ve petrolün su altı yaşamını, balıkçılığı ve biyoçeşitliliği tehdit edeceği konusunda daha önce uyarıda bulunduğunun altı çizildi.

KSRelief’in açıklamasında şu ifadelere de yer verildi;

“8 Haziran’da Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Okyanuslar Günü’nün anılması sırasında okyanusları korumak için toplu eylemi etkinleştirmenin gerekliliği vurgulandı. Suudi Arabistan, okyanusların ana gıda kaynaklarından biri ve iklim değişikliği karşısında en büyük müttefik olması nedeniyle en önemli deniz kaynaklarının ve ekosistemlerin korunmasına yönelik ilgi çerçevesinde bu konudaki uluslararası gelişmeleri takip ediyor.”

KSRelief’e göre, Safer tankerinin kurtarma planını desteklemek ve BM’nin potansiyel tehlikeyi etkisiz hale getirme konusunda uygun planı bulma çabalarını desteklemek için uluslararası toplumla çeşitli toplantılar yapıldı.

Suudi Arabistan ayrıca BM’ye petrol sızıntısının önlenmesi ve güvenli bir yere nakledilmesi için gerekli önlemleri alması çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat