Şeyma el-Hüseyni: Suudilerin, kadınları spora teşvik etme çabaları harika

Suudi Arabistan Herkes İçin Spor Federasyonu CEO’su Şeyma el-Hüseyni, Slovenya’daki küresel bir foruma Federasyon’un, Suudi Arabistan’ın çapında gerçekleştirdiği, kadınları spora teşvik etmeyi amaçlayan çalışmalarını anlattı.

Suudi Arabistan Herkes için Spor Federasyonu heyeti, Prens Halid b. Velîd’in başkanlığında Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu tarafından Slovenya’nın Portoroz kentinde düzenlenen Dünya Spor Konferansı’na katıldı.

Heyeti temsilen konuşan Şeyma el-Hüseyni, “Değişen Dünyada Herkes İçin Spor” başlıklı ilk tartışma oturumunda, Federasyonun üzerinde çalıştığı birçok spor etkinliğine ve girişimine vurgu yaptı. Hüseyni, bu çabaların, Suudi Arabistan’ın, spor etkinlikleri ve büyük etkinlikler için önemli bir yer olarak konumunun güçlenmesine ve hayır kurumlarına katkıda bulunduğunu belirtti. Aynı zamanda gösterilen çabaların amacına ulaşabilmesi için, Suudi Arabistan Herkes İçin Spor Federasyonu’nun, uluslararası organizasyon ve dünyanın her yerinden birçok spor kurumu ile arasında ortak iş birliğinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Hüseyni, spor sektöründeki birçok zorluğa rağmen Suudi Federasyonu’nun ülkede daha canlı bir spor topluluğu yaratmaya yönelik gösterdiği sürekli çabalardan bahsetti.

Suudi Arabistan Herkes için Spor Federasyonu, Prens Halid b. Velîd b. Talal başkanlığındaki resmi Suudi heyetinin katılımıyla, Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu’nun düzenlediği 27. Dünya Spor Konferansı’nda Suudi Arabistan’ı temsil etti.

8 Haziran’da başlayıp dün sona eren konferansa Slovenya’nın Portoroz şehri ev sahipliği yaptı. Konferans, herkes için sporu teşvik etme, dünya çapında fiziksel aktivite seviyelerini artırma ve ülkeler arasında iş birliği köprüleri kurma amacı taşıyor.

Federasyon başkanı Prens Halid b. Velîd’in konferansa katılımı, Suudi Arabistan Herkes için Spor Federasyonu’nun Uluslararası Herkes için Spor Organizayonu ile stratejik ilişkisini yansıtıyor. Federasyon toplum sporları alanında destekleyici bir güç olduğundan, bu katılım, Krallık’ta fiziksel aktiviteler yoluyla sağlık ve esenlik ilkesini teşvik etmek için yapılan işbirliklerini ve gösterilen çabaları ortaya koymuş oluyor.

İlk tartışma oturumuna çok sayıda konuşmacı ve uzman katıldı. Bunların başında, Ljubljana Üniversitesi’nden Shavenda Morrison, Uluslararası Organizasyon Yönetim Kurulu Üyesi Catherine Fordy ve Zimbabve’den Anna Mujeni geliyor.

Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu tarafından bundan önceki son konferans, 2019’da Japonya’da Suudi Arabistan’ın da katılımıyla Kovid-19 pandemisinden önce düzenlenmişti.

Pandemi sırasında federasyon, spor girişimleri üzerine sanal bir çalıştaya katıldı ve birçok dijital girişim aracılığıyla federasyonun fiziksel aktiviteleri teşvik etme ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseme çabalarının altını çizdi. Suudi Arabistan Herkes İçin Spor Federasyonu 2021’de, Uluslararası Herkes İçin Spor Organizasyonu tarafından sağlanan bir liderlik eğitimi kursu düzenledi. Kurs, Krallık çevresinde, spor alanında yer alan liderlerin ve yöneticilerin eğitimine ve gelişimine katkıda bulundu.

Herkes için Spor Federasyonu, bu yılın başlarında Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu ve Nike girişimi ile iş birliği yaptı ve kızların düzenli spor yapmasını teşvik etmeyi amaçlayan “Made to Play” başlıklı uluslararası bir çalıştay düzenledi.

Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu, bilgi alışverişinde bulunmak, “herkes için spor” ilkesini desteklemek ve spor ve fiziksel aktivite yüzdesini artırmak için benzersiz bir platform olan bu söz konusu konferansı iki yılda bir düzenliyor. Konferans yoluyla, dünyadaki farklı “herkes için spor” organizasyonlarından kişileri bir araya getiriyor. Konferansın ana teması, “Değişen Dünyada Herkes İçin Spor” sloganıyla “yeni gerçeğe” ayak uydurdu. Bunu da spor organizasyonlarını, iklim değişikliğinden ve pandemi sonrası durumdan ekonomik etkiye ve daha pek çok şeye kadar her şeye uyarlayarak yaptı.

Suudi Arabistan Herkes için Spor Federasyonu, Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu’nun, Dünya Spor Konferansı’nda, üyelere ve katılımcılara bu alanda benimsedikleri metotları ve öğrendikleri dersleri sundu. Federasyon, Uluslararası Herkes İçin Spor Organizasyonu tarafından Ağustos 2020’de düzenlenen ve Koronavirüsü krizi sırasında spor pratiğine ışık tutmak için 50 uluslararası uzmanı bir araya getiren sanal bir sempozyumun oturumlarına da katıldı.

Söz konusu katılım, Suudi Arabistan Herkes İçin Spor Federasyonu’nun küresel trendler hakkında bilgi edinmesinin yanı sıra küresel kuruluşlarla iletişim ve güçlü ilişki köprüleri kurma ve bu kuruluşları Federasyonu’nun küresel ortakları yapma fırsatı sağladı.

Suudi Arabistan Herkes için Spor Federasyonu ile Uluslararası Herkes için Spor Organizasyonu arasındaki iş birliği, federasyonun bölgesel ve uluslararası ortaklıklarını genişletme yükümlülüğünün bir parçası. Bu yükümlülük toplumda daha aktif, sağlıklı ve mutlu olmak için farkındalık yaratma hedefine yönelik.

Şarkul Avsat