Kamboçya Kralı, Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri’ni kabul etti

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammad el-İsa, Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni ile başkent Punom Pen’de yaptığı görüşmede, Kamboçya’daki uyum modelinin dini çeşitlilik gösteren ülkelere ilham verdiğini vurguladı.

Kamboçya Kralı ise, Rabıta’nın dünyadaki çeşitli insanlar ve dinler arasındaki ittifakları güçlendiren çalışmalarına övgüde bulundu.

Dr. İsa, ziyareti kapsamında başkentteki İslam Merkezi’ni ziyaret etti ve ülkedeki Müslüman liderlerle bir araya geldi.

Rabıta Genel Sekreteri, Kamboçya’daki İslami liderliğin talebi üzerine Punom Pen’deki Ulu Camii’nde Cuma vaazını verdi.

Dr. İsa’nın İslam dünyasının karşı karşıya olduğu önemli sorunları ele aldığı vaazına yüzlerce kişi katıldı.

Dr. İsa, Kamboçya Büyük Budist Patriği Tep Vong ve Patrik Bor Keri ile de bir araya geldi.

Patrikler, ziyareti ‘tarihi’ olarak nitelendirdi ve dinler arası işbirliğini güçlendirmede önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Dr. İsa ayrıca, 62 yıl önce kurulan ve 20 bin lisans ve yüksek lisans öğrencisinin eğitim gördüğü ülkenin en büyük üniversitesi olan Imperial Üniversite’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir konferansa katıldı.

Rabıta Genel Sekreteri, ‘Ortak Değerlerimiz ve Medeniyet İttifakı’ başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, her türlü nefret, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadelede ilham verici bir model haline gelen Kamboçya halkının benimsediği hoşgörü ve bir arada yaşama değerlerine övgüde bulundu.

İnsanlar arasındaki ortak değerlerden bahseden Dr. İsa, bu değerlerin ‘insanın ahlaki bağı’ olduğuna dikkat çekti.

Bu değerlerin dini, kültürel veya başka türlü olsun, insan çeşitliliğinin ahlaki ittifakı anlamına geldiğine vurgu yapan Dr. İsa, ortak değerlerin hatırlatılmasının yeterli olmadığını, bilakis bu değerler ışığında ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. İsa konuşmasında ayrıca, geçen ay Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen ‘Dinlerin Takipçileri Arasında Ortak Değerler Forumu’na da değindi.

Şarkul Avsat