Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskan Bakanı: Emlak komisyonculuğu sistemi sektörde büyük bir sıçramaya neden olacak

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskan Bakanı Macid el Hakil, dün Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan emlak komisyonculuğu sisteminin aracılık ve emlak hizmetlerini düzenlemeyi ve anlaşmazlıkları azaltmayı amaçladığı için ülkedeki emlak sektöründe niteliksel bir sıçrama meydana getireceğini söyledi.

Sistemin, tüm gayrimenkul faaliyetler ile hizmetlerini kapsadığını belirten Hakil, Emlak Kurumu tarafından ruhsatlandırılan ve yetkilendirilen kişiler tarafından denetleneceğine değindi. Bakan, emlak komisyonculuğu sisteminden emlak komisyonculuğu firmaları, emlak komisyoncuları, emlak pazarlamacıları, emlak müzayede sahipleri, mülk ve kamu hizmetleri yöneticileri, emlak reklamcıları, emlak danışmanları ve analistleri, emlak pazarlaması ve aracılık faaliyetleri ile ilgili devlet ve özel sektörün yanı sıra ticaret, ekonomi ve adalet bakanlıkları ve Suudi Odaları Federasyonu’nun fayda sağlayacağını kaydetti.

Bu bağlamda Emlak Kurumu Başkanı Abdullah el Hammad, emlak komisyonculuğu sisteminin Suudi Arabistan’ın üzerinde çalıştığı mevzuatın bir uzantısı olduğunu, gayrimenkul haklarını koruduğunu, hizmet kalitesini yükselttiğini ve anlaşmazlıkları azalttığına dikkati çekerek, yeni sistemin lisans sahipleri arasında arabuluculuk gerektirdiğini ifade etti. Hammad, Suudi Arabistan’ın küresel emlak göstergelerindeki sınıflandırmasını yükseltmeyi amaçlayan sistemin 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlayacağını aktardı.

Şarkul Avsat