Hacılar için 11 dilde cevap verebilen rehber robot hizmeti başlatıldı

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, Mescid-i Haram için geliştirilen yapay zeka ile hacıların sorularını yanıtlayan bir uygulama başlattı. Rehber robot, simultane çeviri yaparak fetvalar ile ilgili uzaktan iletişim kurma imkanı vermesinin yanı sıra hacılara ve Umre yapanlara ritüellerin nasıl yapılacağı konusunda da rehberlik ediyor.

Rehber robot Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça, Farsça, Türkçe, Malayca, Urduca, Çince, Bengalce ve Hausa dillerini destekliyor. 21 inç dokunmatik ekrana sahip robot, Mescid-i Haram ziyaretçilerine rehberlik ederek yönlendiriyor.

Robotun hareket etmesine imkan sağlayan yüksek çözünürlüklü kamera sistemi ile desteklenen ve akıllı durdurma sistemine sahip dört tekerlekli bir mekanizması bulunuyor. Ayrıca yüksek kalitede ses netliğine sahip kulaklıklar ve ses iletimine izin veren bir mikrofon ile 5 GHz hızında WiFi ile destekleniyor.

Mecid’i Haram Rehberlik Hizmetleri Başkan Yardımcısı Şeyh Bedir bin Abdullah el Furaih, yönetimin bu yılki Hac süreci için gösterdiği çabalar kapsamında Beyt-i Atik alanındaki ziyaretçilerin ibadetlerini yapmasını kolaylaştırmak için sorulara cevap ve fetva veren 100 hoca belirlendiğini bildirdi. Beyt-i Atik’teki hizmetten yararlananların sayısının şu ana dek 41 bin kişiyi geçtiğini kaydetti. Başkan Yardımcı, sorulara cevap verilen telefon görüşmelerinin sayısının da 16 bine ulaştığına dikkat çekti.

Söz konusu adım, ‘Bilenlere sor’, ‘Bana kendi dilimde rehberlik et’ ve ‘Bana rehberlik et’ hizmetleri kapsamında önemli bir atılım olarak nitelendiriliyor.

Şarkul Avsat