Kral Selman’ın talimatıyla Christchurch terör saldırısının mağdurları ve ailelerinden 60 kişi hac görevini yerine getiriyor

Kral Salman bin Abdülaziz’in emirleri doğrultusunda, 2019 Mart ayı ortalarında ırkçı aşırılık yanlısı bir terörist tarafından gerçekleştirilen “Christchurch” saldırısının mağdurlarından oluşan 60 hacı adayının işlemlerini tamamlama çalışmaları devam ediyor. Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki Nur Camisi’ne ve Linwood İslam Merkezi’ne ateş açılması sonucunda birçok masum insan hayatını kaybetmiş ve birçok kişi de yaralanmıştı.

Suudi Arabistan’ın Yeni Zelanda Büyükelçisi Abdurrahman bin Abdulaziz el-Suheybani, telefon görüşmesi ile Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Selman bin Abdulaziz’in emirlerinin uygulanması kapsamında, Christchurch terör olayı mağdurları ve ailelerinden 60 kişilik hacı adayı grubu oluşturuldu. Bazıları Mekke’ye ulaştı, bazıları da yolda ve kutsal topraklara Perşembe günü (bugün) ulaşacak” açıklamasında bulundu.

Suheybani şu ifadeleri de sözlerinde ekledi:

“2020 ve 2021 yılında Kovid-19 pandemisi ve sınırların kapatılması sebebiyle hac ziyaretlerinin askıya alınması sonucunda hac ibadetlerini gerçekleştirmelerinde büyükelçiliğin yardım edemediği kişileri ağırlamaya yönelik çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Kral Selman bin Abdulaziz’in belirtilen nedenlerle hac yapamayan kişilerin ağırlanmasını onaylamasının ardından Yeni Zelanda’daki Suudi büyükelçiliği, kraliyet girişimi kapsamında terör olayının mağdurlarından geri kalan 60 hacı için prosedürleri tamamlandı.”

Büyükelçi Suheybani, Christchurch olayının mağdurları ve kurbanlarının ailelerinden oluşan 60 kişilik grubun, Kral’ın Hac ibadetini gerçekleştirmelerine yönelik söz konusu programı dahilindeki son grubu temsil ettiğini açıkladı. Hacı adayları listesinin hazırlanmasının büyükelçilik ile Hac ve Umre Bakanlığı arasındaki koordinasyon ve iş birliği içerisinde tamamlandığını, bu bağlamda, vizelerini, biletlerini ve havayolu rezervasyonlarının düzenlendiğini ayrıca Avustralya Büyükelçiliği’nden transit geçiş vizesi almalarına yardımcı olunduğunu zira bazılarının Avusturalya ve Hindistan’da yaşadığını belirtti.

15 Mart 2019 tarihinde meydana gelen, 51 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı Christchurch terör olayının ardından, Kral Selman bin Abdülaziz, kurbanların ve yaralıların ailelerine 2019’da Hac ibadetlerini gerçekleştirmeleri için cömert bir girişimle acılarını hafifletmek için bir jest olarak hac yapmalarına izin verilmesi yönünde talimat verdi. Büyükelçilik, Yeni Zelanda’daki İslam Dernekleri Federasyonu ile koordineli olarak, Hac için Mekke’ye gitmek üzere 200 kişiyi aday gösterdi. Yaralıların bir kısmı, sağlık koşulları sebebiyle bu fırsattan yararlanamamıştı.

Suheybani’ye göre, Kraliyet girişimi kapsamında bu yıl hac grubuna dahil edilenler arasında, Nur Camii’nde kendisini kurtarmaya çalışan eşini kaybeden ve sakat kalan Ferid Ahmed de bulunuyor. Ahmed, Yeni Zelanda hükümeti kazadan iki hafta sonra şehitler ve yaralılar için Vali, Başbakan ve çok sayıda yetkilinin katıldığı anma ve taziye töreni düzenlediğinde bir konuşma yapmış ve konuşmasında, İslam dininde affın önemi doğrultusunda Avustralyalı katili affettiğini belirtmişti.

Şarkul Avsat