Suudi Arabistan, hacılara daha iyi hizmet verebilmek için şirketlerin kontrolünü sıkılaştırıyor

Suudi Arabistan, bu yıl Hac döneminde verilecek hizmetlerde görevlerini ihlal ve ihmal eden ya da yerine getirmeyen çalışanlara sert bir şekilde yanıt verileceğini duyurdu. Hac ve Umre Bakanlığı, bir Hac şirketinin CEO’sunun hacı adaylarına gerekli hizmeti sunmada başarısız olduğu konusunda inceleme gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hac ve Umre Bakanlığı, Hac mevsiminde faaliyet gösteren şirketlerin ve kurumların hacılara kaliteli bir hizmet sağlamakla sorumlu olduğunu belirterek bakanlığın olası ihlalleri ve hacı adaylarına sunulan hizmeti incelediğini ifade etti. Söz konusu incelemenin oldukça kısa zamanda gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada bakanlığın hacıların güvenliklerini takip ettiği ve ibadetlerini kolay bir şekilde gerçekleştirmeleri için çalıştığı kaydedildi.

Hacı adayları için çalışan bir şirketin gerekli hizmeti sunamaması üzerine şirketin yönetim kurulu ve CEO’su görevden alındı. Bakanlık, saha izleme ekiplerinin gözlemlerine dayanarak şirketin hacı adaylarına gerekli hizmeti sunmadığını belirterek şirket hakkında soruşturma açıldığını belirtti.

Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Dr. Abdulfettah Maşşat, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada bu şirketlerin takip edildiğini belirtmişti. Yapılan açıklamada bakanlığın sunduğu hizmetlerin suiistimal edilmemesi için bazı protokollerin devreye sokulduğu ve gerekli hizmetleri sunmaya şirketlere ceza verildiği vurgulandı. Hacı adaylarına gerekli hizmeti sunmayan şirketler, tazminat ödeyecek ve gerekli hizmete erişemeyen hacılara telafi edici çalışmalar yapacak.

Hacı adaylarına gerekli hizmeti sunmayan şirket CEO’sunun görevinden alınması, yetkililerin İslam’ın farzlarından birini yerine getirmek için Suudi Arabistan’a gelenleri etkileyecek bir ihmale izin vermeyeceklerinin bir kanıtı olarak görülüyor. Hacılara sunulan hizmetin iyileştirilmesi için bakanlığa bağlı saha ekipleri, hacılara sunulan hizmetlerin kalitesini takip ediyor ve hacıların güvenliklerini kontrol ediyor.

Hac ve Umre Bakanlığı geçtiğimiz ramazan ayının son günlerinde 10 şirkete 50 bin Suudi Arabistan riyali tutarında para cezası vermişti. Bakanlık, denetim ve iletişim kanallarında çalışmalarını korumak için ihlalleri takip ederek hacılara sunulan hizmetleri takip ediyor. Bakanlık, görevlerini yerine getirmeyen şirketlerin ihlallerini takip ederek gerekli tedbirleri alıyor.

Şarkul Avsat