Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Tarihi Camileri Geliştirme Projesi’nin ikinci aşamasını başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkenin çeşitli bölgelerindeki 130 tarihi camiyi restore etmeyi amaçlayan Muhammed bin Selman Tarihi Camileri Geliştirme Projesi’nin ikinci aşamasını başlattı.

Veliaht Prens, her caminin orijinal kentsel kimliğinin korunmasını sağlamak için Suudi mühendisleri sürece dahil etti ve restorasyon sürecini yürütmek için tarihi yapılar konusunda uzmanlaşmış ve alanında deneyim sahibi Suudi şirketleri görevlendirdi.

Muhammed bin Selman Tarihi Camileri Geliştirme Projesi’nin ikinci aşaması ülkedeki 13 bölgede bulunan 30 camiyi içeriyor.

Bu camilerden 6’sı Riyad, 5’i Mekke, 4’ü Medine, 3’ü Asir, 2’si Şarkiye, 2’si Cevf, 2’si Cizan’da bulunuyor. Ayrıca Tebük, Baha, Necran, Kasım ve Hail’deki birer camiyi de kapsıyor.

Hz. Muhammed dönemi, İslam halifeliği ve Suudi Arabistan tarihi ile ilgili olan camiler tarihsel önemlerine göre seçildi.

2018’de duyurulan projenin ilk aşamasında, bir yıldan biraz fazla bir süre içinde, 50 milyon riyalden (13,3 milyon dolar) fazla bir maliyetle, 10 bölgedeki 30 cami yaklaşık 4 bin 400 kişiyi ağırlayacak şekilde özenle restore edildi.

Muhammed bin Selman Tarihi Camileri Geliştirme Projesi, tarihi camileri ibadet için restore etmek, camilerin kentsel mimari özgünlüğünü restore etmek, ülkenin kültürel boyutunu vurgulamak ve tarihi camilerin dini ve kültürel statüsünü geliştirmek gibi dört stratejik hedefe dayanıyor.

Proje, 2030 Vizyonu’nun ana odak noktası olan ülkenin zengin kültürü, tarihi ve toplumunu dünyayla paylaşmasına olanak sağlamak için camilerin restore edilmesinde önemli bir rol oynuyor.

Şarkul Avsat