Cezayir’den İtalya’ya doğal gaz sevkiyatı arttırılıyor

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cezayir’den Roma’ya yapılan gaz sevkiyatının arttırılması ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği anlaşması imzalanması amacıyla gerçekleşen Cezayir-İtalya Ortak Yüksek Konseyi’nin dördüncü toplantısına Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile birlikte eşbaşkanlık yaptı.

Draghi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre İtalya’dan Başbakan ile birlikte 6 bakanın katıldığı toplantıda iki ülke arasındaki enerji alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ele alındı. Tebbun ve Draghi adalet, sanayi, enerji ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında iş birliği yapılmasına dair çeşitli anlaşmalar imzaladı.

Cezayir, İtalya’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltması ile İtalya’nın gaz tedarikçisi oldu. İtalya’da kullanılan doğal gazın yüzde 45’i Rusya’dan sağlanıyordu. İtalya ile birkaç ülke daha Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için Cezayir’e yöneldi.

Tebbun Cezayir’in ABD merkezli Occidental, İtalya merkezli ENI, Fransa merkezli TotalEnergies ile İtalya’nın en büyük gaz tedarikçisi olmasına ilişkin önemli bir anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Cezayir Haber Ajansı’ndan (APS) aktardığı habere göre Cezayir’in bu haftadan itibaren İtalya’ya yaklaşık 4 milyar metreküplük ilave doğal gaz pompalama kararı aldığını aktarmıştı. Gelecek günlerde bu oranın 6 milyar metreküpe ulaşacağı belirtildi Cezayir, 2022 yılının başından bu yana İtalya’ya 13,9 milyar metreküp gaz gönderdi. Bu miktar, beklenen orandan yüzde 113 daha fazla.

1981 yılından beri Cezayir’de faaliyet gösteren ENİ, Cezayir’i Tunus üzerinden İtalya’ya bağlayan Cezayirli şirket Sonatrach ve TransMed boru hattı üzerinden çalışıyor. Boru hattı, yılda 32 milyar metreküp doğalgaz gönderme kapasitesine sahip. Cezayir’in eski Çevre Bakanı Abdülmecid Attar, Nisan ayında Cezayir’in TransMed boru hattı ile İtalya’ya 22 milyar metreküp ihracat yaptığını ve 10 milyar metreküp daha ihraç edileceğini açıkladı.

Draghi, Nisan ayında Cezayir’e yaptığı ziyarette Cezayir’in ihraç ettiği gaz miktarının arttırılmasına ilişkin anlaşma imzalandığını açıklamıştı. Ancak açıklamada, herhangi bir miktar belirtilmedi. Eni, anlaşma ile enerji kaynaklarında daha fazla esneklik sağlanacağını, 2022 yılından başlayarak 2023-2024 yılları arasında gönderilen gazın 9 milyar metreküp ile başlayacağını ve kademeli olarak artacağını, gaz tedariğinin sağlanması için ise TransMed boru hattının kullanılacağını açıkladı.

Cezayir ve İtalya arasındaki anlaşma, Mayıs 2019’dan 2027 yılına kadar sekiz yıllık olarak belirlendi. Anlaşma, iki tarafın isteğine göre her yıl yenilenecek.

Şarkul Avsat