Mısır Ulusal Diyalog Genel Koordinatörü Ziya Raşvan

Mısır: Ulusal diyaloğun ikinci oturumunun gündemi düşünce suçluları

Mısır Eğitim Akademisi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal Diyalog sürecinin ikinci oturumunda, düşünce suçlarından dolayı hapishanelerde bulunan mahkûmların serbest bırakılması gündemdeydi. Katılımcılar, şiddet eylemlerine karışmamış düşünce suçlularının serbest bırakılmasını talep etti.

Ulusal Diyalog Genel Koordinatörü Ziya Raşvan’ın ifadelerine göre tartışmalar, ekonomik ve sosyal sorunların tetikleyicisi olması nedeniyle siyasi sorunlar etrafında yoğunlaştı. Bu noktada siyasi hakların kullanılması, yerel hukuk ve insan hakları olmak üzere üç ana başlık öne çıktı.

Raşvan, Salı günü düzenlediği basın toplantısında, sürecin, tartışmasız herkesin katılımını esas alarak işlediğini belirtti.

Basına yapılan davette, oturuma isteyen herkesin katılabileceği, kimse için bir engelin bulunmadığı ifade edildi.

Raşvan, basın toplantısında “Diyalog sürecini sağlıksız bir şekilde işlemekle suçlayarak gölgede bırakmaya çalışanlar var. Sürecin samimi olmadığını iddia ediyorlar. Ben buradan sürecin samimi olduğunu söylüyorum. Bununla beraber barışçıl şartları yerine getirmeyenlerin katılımına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi. Şiddet eylemlerine karışanların sürecin dışında kaldıklarını bir kez daha vurguladı.

Ulusal Diyaloğun ikinci oturumu, sürecinin başlıklarını tartışmak üzere 42 siyasi partinin katılımıyla Neslin İradesi Partisi’nin genel merkezinde düzenlenen siyasi forumdan bir gün sonra gerçekleşti.

Mısır’ın Çocukları Partisi Genel Başkanı ve Mısır Partileri İttifakı Üyesi Midhat Berekât, siyasi partilerin, siyasetin gövdesi ve temelini teşkil ettiğini vurgulayarak “Ulusal diyalog süreci sistematik karalama kampanyalarına yanıt vermek adına partiler için tarihi bir fırsattır” dedi.

Yedi partinin yer aldığı sivil hareket, diyaloğun ikinci oturumu öncesi gerçekleşen toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, Ulusal diyaloğa katılım için elverişli bir atmosfer oluşturmanın gerekliliği ve düşünce suçlularının serbest bırakılmasının hızlandırılmasının önemine vurgu yaptı.

Raşvan, anayasada toplu hapis cezasının bulunmadığını, her sanığın davasının ayrı olarak devam etmesi nedeniyle Savcılığın herkesi aynı anda serbest bırakma yetkisinin olmadığını ifade etti. Raşvan “Bu konuda yetkili merciler Cumhuriyet Savcılığı ve yetkili mahkemedir. Resmi veya sivil hiç kimsenin hakkında henüz hüküm verilememiş tutukluların serbest bırakılmasını talep etme hakkı yoktur. Ayrıca Cumhurbaşkanımız, yetkili merciler gözetiminde, hüküm giyenler için af komisyonu kurdu. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyor, bu çalışmanın tamamlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Raşvan, Batı’nın Mısır’daki insan hakları ihlallerine yönelik eleştirisi hakkında ise “Geçmişte milletler sanayi devrimi ve kuvvetler ayrılığı ile ilerleme kat ettiler. Mısır’da hali hazırda insan hakları konusunda yargı yetkisine sahip organlar var. Dolayısıyla yetkili merciler bu konudaki yasama ve yürütme engellerini tartışacak” ifadelerini kullandı.

Raşvan, sürecin sonunda ulaşılan değerlendirme ve sonuçların Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’ye sunulacağını, kendisinin en iyi alternatifi tercih edeceğini belirtti. Ayrıca “Ganimet dağıtmıyoruz, işi paylaşıyoruz. Bu nedenle oylama yok, zira fikir birliğini sağlayacağız” dedi.

2013 yılında Müslüman Kardeşler iktidarına son veren 30 Haziran ittifakının birliğini yeniden tesis etmek üzere Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin çağrısıyla 5 Temmuz’da Ulusal Diyaloğun ilk oturumu gerçekleştirilmişti.

Şarkul Avsat