Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı: 90 bin online mağaza kuralları ihlal etti

Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı, ‘Maruf’ girişiminde kayıtlı mağazalardan yaklaşık 90 bininin temel koşulları ihlal ettiğini açıkladı.

Bakanlık, 90 bin mağazanın ticari sicil kaydına veya çalışma belgesine sahip olmadığını belirterek resmi evrakların hazırlanması için mağaza sahiplerine uyarıda bulundu.

Bakanlık Sözcüsü Abdurrahman el Hüseyin, yaptığı açıklamada yaklaşık 126 bin online mağazanın Maruf sistemine kayıtlı olduğunu, ticari sicile veya çalışma belgesine sahip olan mağaza sayısının yaklaşık 35 bin olduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamada 200’den fazla online mağazanın bakanlık tarafından belirlenen 13 kurala aykırı davrandığı, bu mağazalara 1 milyon riyal ceza verilebileceği ve mağazaların kapatılabileceği belirtildi. Kuralları ihlal eden dükkanların faaliyette bulunmasının yasaklanmasının söz konusu olduğu kaydedildi. Bakanlık, online mağazaların olası ihlallerini araştırmak için komisyonun çalışma üstünde olduğunu belirtti.

Hüseyin, e-ticaret yapmak için gerekli olan ticari sicil kaydı veya çalışma belgesinin mağaza ve alıcı arasındaki güvenilirliği arttığını açıkladı. Çalışma belgesi, mağaza sahiplerinin ticari banka hesabı açmasını ve özel hesaba kıyasla para akışında sorun yaşanmamasını sağlıyor.

Bakanlık, geçtiğimiz Nisan ayında online alışveriş yapan kişileri çeşitli mağazalar hakkında uyarmıştı. Tıbbi satış yapan mağazalar, Pubg gibi elektronik oyunlar içinde alışveriş yapılmasına imkan sağlayan alışveriş sitelerine karşı müşterilere uyarıda bulunuldu. Bu tür e-ticaret mağazalarının sayısının gittikçe arttığı kaydedildi.

Şarkul Avsat