Mısır, Arap Birliği ve Arap Parlamentosu’ndan Duhok saldırısına kınama

Irak’ın kuzeyindeki Duhok bölgesinde yer alan Zaho ilçesinde 9 turistin ölümüne, 23 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırı Mısır, Arap Birliği ve Arap Parlamentosu tarafından kınandı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Irak’ın egemenliğini ihlal eden saldırıyı tamamen reddettiklerini belirterek, olayı uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilkelerinin açık ihlali olarak değerlendirdi.

Genel Sekreterlik Sözcüsü Cemal Rüştü tarafından yapılan açıklamada, “Ebu Gayt, Arap Birliği’nin Türk saldırılarını reddetme ve kınama konusunda Irak’ı desteklediğini ve Arap ülkelerinden herhangi birinin egemenliğinin ihlal edilmesini kınadığını teyit etti” ifadelerini kullandı.

Ebu Gayt, ayrıca Ankara’yı bölge ülkeleriyle ilişkilerinde iyi komşuluk ilkesini sürdürmeye ve Arap ülkelerinin topraklarında herhangi bir bahaneyle askeri operasyonlar yapmaktan kaçınmaya çağırdı.

Arap Parlamentosu ise, Duhok saldırısının tüm uluslararası sözleşmeler ve normların yanı sıra Irak’ın egemenliği, iyi komşuluk ilke ve kurallarının açık bir ihlali olduğunu belirtti.

Arap Parlamentosu tarafından yapılan açıklamada, toprakları ve vatandaşlarını korumak ve egemenliğini savunmak için aldığı tüm önlemlerde Irak’a verilen tam destek vurgulandı.

Açıklamada, ‘Türkiye’ye düşmanca eylemleri durdurma, Irak’ın egemenliğine saygı duyma ve iyi komşuluk ilkesine uyma’ çağrısında da bulunuldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise saldırı en güçlü ifadelerle kınandı ve sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası hukukun ilke ve kararlarına saygı gösterilmesi gereği vurgulandı.

Açıkça Türkiye’ye atıfta bulunulmayan açıklamada, Mısır’ın Irak’ın egemenliğine, Irak hükümetinin ülkenin güvenlik ve istikrarını korumak için aldığı önlemlere verdiği destek ifade edildi.

Bakanlık, Mısır’ın kurbanların ailelerine taziye dileklerinde bulunduğunu ve tüm yaralılara acil şifalar dilediğini de belirtti.

Şarkul Avsat