Suudi Arabistan Spor Bulvarı’nda kentsel dönüşüm başladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman başkanlığındaki Spor Bulvarı Vakfı Yönetim Kurulu, başkent Riyad’daki Prens Muhammed Bin Selman Yolu üzerinde bulunan alanlar için kentsel tasarım ve dönüşüm sürecinin başlatıldığını duyurdu. Başkent Riyad sakinleri ve ziyaretçileri için olumlu ve çekici bir ortam sağlayarak sağlıklı bir yaşam tarzı ve çevresi ile başlatılan proje, fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığı geliştirmek ve yaşamdan zevk alan bir toplum inşa etmek adına Suudi Arabistan 2030 Vizyonu’nun en belirgin hedeflerine ulaşmak için iddialı bir adımı temsil ediyor.

Spor Bulvarı’nın kentsel tasarım kodu, Kral Selman’ın hem özgünlüğü, hem de modernliği esas alan çabaları ve kişisel talimatlarını izleyerek oluşturulan Selmaniya mimarisi ilkelerinin bir uzantısı. Kentsel tasarım süreci, yerel mimari kimliğin öne çıkarılmasına paralel olarak kentsel tasarımın kalitesinin yükseltilmesini içeriyor

Kentsel kod, mimari tasarımların, kentsel planlama düzenlemelerinin, bina sistemlerinin, arazi kullanımlarının, park kontrollerinin, mağaza tabelalarının ve çevre kontrollerinin kalitesini yükselterek yaşam kalitesini artıran sürdürülebilir bir kentsel çevre elde etmeyi amaçlıyor.

Kentsel tasarım ve dönüşüm sürecini başlatmanın önemi, gayrimenkul yatırımcılar ve geliştiricilerin yanı sıra mühendislik tasarımı için standartlar sağlayan bir düzenleme, mevcut ve potansiyel tüm ticari ve konut mülk sahipleri için bir referans kılavuzu olması. Proje, Riyad şehrinin sakinleri ve ziyaretçileri için modern ve sürdürülebilir bir çevre oluştururken ayrıca yayalar, bisiklet ve atlar için çeşitli yollarla spor parkuru ile uyumlu kentsel desenler sağlamaya katkıda bulunuyor.

Spor Bulvarı projesi (The Sports Boulevard Project), Kral Selman tarafından 19 Mart 2019’da başlatılan, Veliaht Prens’in yakın ilgi ve takibinde olan Riyad’ın dört büyük projesinden biri. Projeyle, Riyad şehrinin dünya sıralamasındaki konumunu yükseltmek, dünyada yaşamaya uygun en iyi şehirden biri olması amaçlanıyor. Proje aynı zamanda Fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığı geliştirmek ve yaşamdan zevk alan bir toplum inşa etmek adına Suudi Arabistan 2030 Vizyonu’nun en belirgin hedeflerine ulaşmak için iddialı bir adımı temsil ediyor.

135 kilometreden fazla mesafesi ile dünyanın en uzun boylamsal bulvarı olacak Spor Bulvarı Projesi, şehrin batısında Hanife Vadisi ile doğuda Sulay Vadisi’ni birbirine bağlayan Prens Muhammed Bin Selman Yolu üzerinde yer alıyor.

Toplam alanı 2,3 milyon metrekareyi aşan çeşitli yatırım alanlarının yanı sıra 4,4 milyon metrekare açık yeşil alan, çeşitli sporlar için yaklaşık 50 alan ve özgün sanatsal simge yapıları içerecek.

Vakıf, proje kapsamında yer alan hak sahipleri ve gayrimenkul sahiplerine projenin amaçları, standartları ve gereksinimleri hakkında daha fazla bilgi alabilecekleri bir web sitesi (www.sportsboulevard.sa/ar/design-code) tahsis etti.

Suudi Arabistan, bir dizi devlet kurumu aracılığıyla, Suudi liderliğinin büyük ve sınırsız desteğinin yanı sıra Veliaht Prens’in sürekli takibi ışığında, yaşam kalitesi programının bir dizi hedefini sportif açıdan etkinleştirmeyi başardı. Suudi Arabistan’da çeşitli spor etkinliklerine ev sahipliği yapmak, kısa sürede ulaşılan en önemli hedeflerin başında geliyor. Bu nedenle Suudi Arabistan, dünyanın dört bir yanındaki sporcuların Suudi Arabistan’da düzenlenen etkinliklere katılması ve hatta katılması için bir pusula haline geldi.

‘Yaşam Kalitesi’ programı, Suudi Arabistan sakinlerine canlı bir yaşam tarzının tadını çıkarma seçenekleri sunarken, Krallık’taki tüm sakinler için en yüksek yaşam kalitesini sağlamak için çalışıyor.

Kısa bir süre içinde, Suudi Arabistan futbol alanında büyük küresel etkinliklere ev sahipliği yapmayı başardı. Ayrıca Asya Oyunları “Masters of Asia 2034″ün ev sahipliğini kazandı. Suudi Arabistan ayrıca 2027 Asya Kupası’na ev sahipliği yapmak için yarışıyor.

Suudi Arabistan Dakar Rallisi, Formula E ve Formula 1’e ev sahipliği yaptı.

Şampiyonası’na ev sahipliği yapmanın yanı sıra uluslararası boks maçlarına da ev sahipliği yapmayı başardı. Dünyanın en pahalı at yarışı olan Saudi Cup Binicilik Festivali de Suudi Arabistan’da yapıldı.

Suudi Arabistan, spor sektörünün Veliaht Prens’ten aldığı sınırsız destek ışığında, çeşitli oyunlarda uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapma konusunda bir dizi başarıya imza attı.

Yaşam Kalitesi programı, Spor Bakanlığı ve Toplum Sporları Federasyonu’nun düzenlediği etkinliklere ek olarak, istenilen hedefe ulaşmayı başaran etkinliklerin yanı sıra, spor yapmak için ideal halka açık alanlar oluşturarak çeşitli alanlarda spor etkinlikleri arttırıldı.

Şarkul Avsat