Suudi Arabistan standını ziyaret edenler, askeri ve savunma sanayilerindeki gelişmeler hakkında bilgi aldı. (SPA)

Suudi Arabistan, Farnborough International Airshow’a katıldı

İngiltere’de düzenlenen ve beş günün ardından Cuma günü sona eren Farnborough International Airshow 2022, Suudi Arabistan’a Yatırım başlığıyla Askeri Sanayi Otoritesi, Yatırım Bakanlığı ve Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri Şirketi’nin (SAMI) aktif katılıma tanık oldu.

Standın ziyaretçileri, Suudi Arabistan’daki askeri ve savunma sanayii sektöründeki son gelişmeler ve sektörün askeri aygıtın bilgi ihtiyaçlarını karşılayan yerel teknolojiler hakkında bilgi aldı.

Suudi Arabistan’ın, Askeri Sanayi Otoritesi aracılığıyla 2030 yılına kadar askeri teçhizat ve hizmetlere yönelik hükümet harcamalarının yüzde 50’sinden fazlasını millileştirmeye çalıştığı biliniyor. Birçok askeri ve savunma sistemini ve sektörün ülkede millileşme sürecini desteklemeye katkıda bulunan, yeni yeteneklerin geliştirilmesini kapsayan hamle ile sivil ve askeri havacılık sektöründe millileşme yüzdesi 2018’de yüzde 2’den geçen yıl 2021’de yüzde 11,7’ye yükseldi.

Kurumun başkanı Mühendis Ahmed el-Avheli, 2030 hedefinin sektörün gelişimi için net ve doğru bir vizyon belirlediğini, niteliksel ortaklıklar yaratmaya yönelik baskıya işaret ederek, yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılarla buluşmanın gerçekleştiğini söyledi. Suudi Arabistan, gelecek vaat eden yatırım fırsatları sunarken uluslararası şirketleri destekleme ve askeri, savunma ve güvenlik endüstrileri pazarına girişlerini kolaylaştırmaya devam ediyor.

Stanttaki Suudi Arabistan askeri sanayi kuruluşların sayısı dikkat çekiciydi. Ülkede geçen haziran ayının sonu itibariyle 291 kuruluşa askeri sanayi izni verildi, 174 tesis ruhsatlandırıldı, sadece askeri ve sivil ürün veya hizmet sağlayan tesislerin payı yüzde 41 olurken tedarikçi kuruluşların payı da yüzde 42’ye ulaştı.

Bu gelişmeler otoriterin gerekli finansmanı sağlamada temsil edilen yeni teşvik paketleri aracılığıyla yerel ve uluslararası yatırımcıları çekme çabalarının bir sonucu niteliğinde. Ayrıca vergi muafiyetleri ve indirimleri, bazı kanun ve yönetmeliklerle yerel şirketlere öncelik verilmesi, işgücünün verimliliğinin artırılması ve maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlanmasının yanı sıra ihtisaslaşmış ve azaltılmış sanayi arazileri sağlanması da sektörün gelişmesine katkı sağladı.

Uluslararası anlaşmalar ve ortaklıklar açısından stantta, Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’nin helikopterlerine teknik destek sağlamak ve teknik yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olmak için SAMI ile Airbus Helicopters Arabia arasında imzalanan anlaşma da duyuruldu. Güvenlik ve havacılık alanında Lockheed Martin ile Riyad’da kompozit malzemelerin üretiminde bir uzmanlık merkezi kurmak için yapılan bir anlaşmanın yanı sıra gelişmiş savunma sistemlerinin üretimi ve birçok ekipman ve savunma kabiliyetinde geliştirme ve büyüme stratejilerinin uygulanması ile ilgili destek sağlaması için Singapurlu mühendislik şirketi ST Engineering ile bir dizi stratejik anlaşma imzalandı.

Suudi Arabistan’ın savunma ve güvenlik sektörü alanlarında uzmanlaşmış uluslararası fuarlarda temsil edilmesi dikkat çekti. Hedefler arasında askeri sanayi sektörünün uluslararası düzeyde temsiline öncülük etmek, kurulduğu otoritenin misyon ve hedefleri arasında gelecek vaat eden sektörü tanıtmak, yatırım fırsatlarını ve sahip olunan kapasiteyi göstermenin yanı sıra, kamu ve özel sektörden ortaklarıyla koordinasyon ve iş birliği içinde Suudi Arabistan’ın uluslararası fuarlara katılımı organize etmek var.

Şarkul Avsat