Suudi Arabistan özel sektörü 10 Arap ülkesinde yatırım projelerine girmek için büyük fırsatlara sahip

Resmi bilgiler, Suudi Arabistan özel sektörünün Suudi Arabistan dahil 10 Arap ülkesinde tarım sektöründe yatırım fırsatları aradığını ortaya koydu. Bu, Suudi Arabistan Odaları Federasyonu’nun belirtilen ülkelerde yapılacak olan projelerin kapsamlı ve ayrıntılı bir listesini sunması ile açığa çıktı.

Suudi Arabistan Odaları Federasyonu, Krallıkta faaliyet gösteren şirket ve kurumlara fayda sağlama ve belirlenen hedeflere ulaşmaları için işlerini yurtdışında genişletme fırsatı vermeye çalışıyor.

Edinilen bilgiye göre, Suudi Arabistan Odaları Federasyonu, Arap Odaları Federasyonu’ndan Arap Tarımsal Yatırım ve Kalkınma Heyeti ile mevcut işbirliğine ilişkin bir mektup teslim aldı. Bu mektupta Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bir dizi ülkede tarımsal yatırım fırsatlarının kapsamlı ve ayrıntılı listesi yer aldı.

Arap Tarımsal Yatırım ve Kalkınma Heyeti, 1976 yılında kurulmuş bir Arap finans kurumudur. Mevcut 53 şirketin ve kurulmakta olan diğer şirketlerin sermayesine katkıda bulunur. Heyet bünyesindeki şirketler 12 Arap ülkesine yayılmıştır. Edinilen bilgiye göre tarımsal yatırım fırsatları Mısır, Katar, Irak ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra Fas, Moritanya, Tunus, Umman ve BAE’de yoğunlaşıyor.

Suudi Arabistan Odalar Federasyonu, özel sektörle ilgilenenleri mevcut fırsatları görmeye çağırdı. Şarku’l Avsat’ın bir nüshasını incelediği listede şunlar yer alıyor:

“Suudi Arabistan’daki mevcut fırsatlar, kuluçkahanenin ikinci aşamasının uygulama döngülerini tamamlamak için gerekli finansmanın (krediler veya katkılar) sağlanmasına katılmak veya katkıda bulunmak şeklinde kendini gösteriyor. Tasarım kapasitesi yılda yaklaşık 80 milyon kuluçka yumurtasının yanı sıra civciv üretimi için ana çiftlikler ve yem fabrikasının kurulmasını kapsıyor.”

Suudi Arabistan’daki mevcut fırsatlardan biri de Cidde’deki (Krallığın batısındaki) Arap Deniz Ürünleri Fabrikasının üretim kapasitesinden tam olarak yararlanmak için mevcut faaliyetlere katılmak veya katkıda bulunmaktır. Yine halihazırdaki fırsatlardan biri 700 hektarlık alanda karides üzerinde özel bir projenin ilk etabının yeniden başlatılmasına ve sonraki etapların tamamlanmasına katkıda bulunmaktır.

11’e yakın projeye sahip olan Sudan’da özel sektörün yatırım fırsatlarına katılma şansı büyük. Sudanlı Arap Tohum Şirketi’nin sermayesini artırma, varlıklarını ve bileşenlerini modernize etme ve modern teknolojileri tanıtmaya katkı sunma bunların en önemlisidir.

Sudan, üretim kapasitesini artırmak amacıyla yetiştirme sisteminin modernize edilmesi, damızlık ve etlik kümeslerin kurulması, kuluçkahane ve kesimhane kapasitesinin artırılması ve ürünlerin çeşitlendirilmesi yoluyla kanatlı hayvan üretim faaliyetinin genişletilmesi için finansman sağlanmasına katılmak veya katkıda bulunmak üzere bir yatırım zeminine sahiptir. Sudan bitkisel yağlar, pamuk bitkileri, sorgum, ayçiçeği, susam, mısır, darı, arap zamkı üretimi ve koyun besiciliği ile ilgili diğer projeler için de yatırım imkanına sahiptir.

Listeye göre Fas sebze, meyve, meyve suları ve reçellerle ilgili bir projenin sermayesine katkıda bulunma fırsatlarına sahip. Moritanya’da ise çeri domates, kavun, yeşil fasulye, meyve, patates ve pirinç tohumu üretimi ile ilgili projeler var.

Listeye göre Tunus, Tunus Balık Yetiştiriciliği Fonu’nun sermayesine katkıda bulunmanın yanı sıra, çiğ süt, buğday ve yem bitkileri için bir projenin rehabilitasyonu başta olmak üzere 4 projeye sahiptir. Tunus’ta ayrıca yağ çıkarma ve üretim kapasitelerini artırma ve şeftali, kayısı, erik, elma, narenciye ve patates için soğutma, sınıflandırma ve paketleme ünitelerinin uygulanması için kredi sağlama fırsatı da bulunuyor.

Arap Tarımsal Yatırım ve Kalkınma Heyeti’nin stratejisine uygun projeleri seçmek amacıyla gelecekte yatırım yapılacak projeler için özel kriterler belirlendi. Operasyonel ve mali yönleri kapsayan ve projenin heyetin stratejisiyle uyumluluğunu doğrudan ve hızlı bir şekilde teyit eden bir kriter listesi tanımlandı.

Şarkul Avsat