Suudi Arabistan’da sosyal medya reklamları için lisans düzenlemesi

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Vekili Macid el-Kasabi, sosyal medya platformlarında yayınlanacak olan reklamlaer için bir lisans oluşturulduğunu duyurdu. Uygulamanın, “Suudi Arabistan’daki reklam sektörünün ve dijital içeriğin düzenlenmesine katkıda bulunduğunu” belirtti.

Suudi Arabistan Görsel – İşitsel Medya Kurumu’ndan yapılan açıklamada bireylerin reklamcılık yapmak için “güvenilir” bir lisansa sahip olmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, lisans almak isteyenlere “Elam” platformu üzerinden başvurmaları, kontrollere ve gerekli şartlara uymaları çağrısında bulundu. Kurum, lisansın 3 yıllık değerinin 15 bin Suudi riyali (4 bin dolar) olduğunu kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, “güvenilir” bir lisans almak için, sosyal medya platformları üzerinden reklam içeriğinin bireysel olarak sunulmasına ilişkin kontrollere uyulması gerekmekte. Bunun yanı sıra lisansa sahip olabilmek için içerik kontrollerini, reklamları, sınıflandırmaları (yaş sınıflandırması dahil) ve kurum tarafından verilen talimatları uygulamayı ve kurum tarafından talep edilen her türlü veri, bilgi veya raporu temin etmeyi taahhüt etmek gerekiyor. Lisans almak isteyen kişi, kuruma kayıtlı ve kendisine verilen lisansa bağlı bir hesap dışında herhangi bir reklam göstermemeyi, Suudi Arabistan vatandaşı olmayanlar ise gerekli lisans ve onayları alana kadar faaliyette bulunmamayı taahhüt etmeli.

Lisanstan, ülke içindeki ve dışındaki Suudi uygulayıcılar yararlanabiliyor. Körfez ülkeleri vatandaşları ise ticari kayıt ve reklam lisansı alabilecekler. Körfez ülkeleri dışındaki yabancılar ise lisanslı bir yerel reklam ajansı ile sözleşme yaparak veya düzenlemelere uygun bir yatırım lisansı alarak bireysel lisans almak zorunda. Ayrıca hesapların, kullanıcı adı / rumuz ile kaydedilmesine de izin veriliyor.

Suudi Arabistan dışındaki reklam ajansları, kurallara ve düzenlemelere göre lisanslı bir kişiyle anlaşma yapma hakkına sahip. Bu kişilerin, herhangi bir sözleşme ilişkisinden önce bir lisans alması gerekiyor. İlaçlar, tedaviler ve buna benzer özel ürün veya hizmetlerin reklamını yapmak için lisans sahiplerinin, görsel-işitsel medya sistemine ve medya içerik kontrollerinin 5. maddesi hükümlerine uymaları bekleniyor.
Şarkul Avsat